Minilex - Lakipuhelin

Kansainvälinen riita-asia


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Riita-asia on yksityisten ihmisten tai yritysten välinen erimielisyys, joka ratkaistaan riippumattomassa tuomioistuimessa. Kansainvälinen riita-asia on kyseessä silloin kun riita-asiassa on jokin liittymä useampaan maahan. Esimerkiksi jos suomalainen on ostanut talon Ruotsista. 

Kansainvälistä riita-asiaa ratkaistaessa tuomioistuimen tulee ottaa huomioon ensinnäkin tuomioistuimen kansainvälinen toimivalta. Eli onko kyseessä olevan maan tuomioistuimella oikeutta ottaa kansainvälinen riita-asia käsiteltäväkseen. Toiseksi on tehtävä päätös lainvalinnasta, eli minkä maan lakia tapaukseen sovelletaan. Kolmanneksi on otettava huomioon minkä oikeusvaikutuksen tuomioistuimen päätös saa toisessa riita-asiaan liittyvässä maassa. Esimerkiksi tuomioistuimen tulee tietää voidaanko Suomessa annettu päätös panna täytäntöön Ruotsissa.

Mikäli kansainväliset riita-asiat mietityttävät kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen. Lakipuhelimeen soittamalla ammattitaitoiset lakimiehet opastavat kansainvälisten riita-asioiden eteenpäin viemisessä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa