Minilex - Lakipuhelin

Julkijuopottelu järjestyslain sallimissa rajoissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti järjestyslaki kieltää julkijuopottelun, eli päihdyttävän aineen nauttimisen yleisellä paikalla. Julkijuopottelu on kielletty yleisellä paikalla taajamassa, rajanylityspaikalla ja julkisessa liikenteessä olevassa kulkuneuvossa, esimerkiksi siis bussissa.

Päihdyttävän aineen nauttiminen tarkoittaa jonkin päihdyttävän aineen juomista, syömistä, haistamista, suonensisäistä käyttämistä tai vastaavia tapoja.

Alkoholia on sallittua nauttia erityisen luvan saaneella anniskelualueella, esimerkiksi VR:n ravintolavaunussa. Myös yksityisessä kulkuneuvossa alkoholin nauttiminen on sallittua. Luonnollisestikaan auton kuskin ei alkoholia sovi ottaa.

Julkijuopottelu on sallittua myös puistoissa tai puistoon verrattavissa olevalla yleisellä paikalla. Puistossa juopottelu ei kuitenkaan saa estää tai kohtuuttomasti vaikeuttaa muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa. Puistoon verrattavia paikkoja ovat esimerkiksi puistomaiset pienet metsiköt. Puistoon verrattavia paikkoja eivät ole torit ja muut aukiot.

Juopottelu puistossa ei saa aiheuttaa äänekästä meluamista tai muunlaista paheksuttavaa esiintymistä. Puistossa alkoholia nauttivan on siis käyttäydyttävä asiallisesti, eikä hän saa esimerkiksi tunkeutua muiden ihmisten seuraan. Puistossa alkoholia juovat eivät saa vaikeuttaa muiden ihmisten alueen käyttöä. Julkijuopottelu ei saa siis häiritä muiden ihmisten oleskelua tai rauhaa enemmän kuin on kohtuullista. Lievä häiriö on siis sallittua. Puistossa alkoholin juominen on kiellettyä siis siinä kohtaa, kun se aiheuttaa kohtuutonta haittaa muille. Pelkästään esteettinen haitta ei ole kohtuuton haitta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa