Minilex - Lakipuhelin

Jakoluettelon vahvistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssituomioistuin, eli se tuomioistuin, joka on asettanut velallisyrityksen konkurssiin, päättää jakoluettelon vahvistamista, oikaisemista ja muuttamista koskevista asioista. Jakoluettelo sisältää tiedot velallisen varoista ja veloista sekä kullekin velkojalle tulevan jako-osuuden. Menettely koskien jakoluettelon vahvistamisessa riippuu siitä, onko valvottuja saatavia riitautettu.

Jos riitautuksia ei ole, saatava katsotaan hyväksytyksi. Tällöin jakoluettelon vahvistamiseksi riittää, että tuomioistuin tutkii, onko jakoluetteloon merkitty lain vaatimat tiedot. Lisäksi tuomioistuin tutkii, että muutoinkin jakoluetteloa koskevia säännöksiä on noudatettu (kuten määräaikojen tai tiedoksiantojen osalta).

Jos kuitenkin käy ilmi, että pesänhoitaja ei ole noudattanut jakoluetteloehdotuksen käsittelyä koskevia säännöksiä, tuomioistuin voi palauttaa jakoluettelon pesänhoitajalle. Palauttaminen ei kuitenkaan tule kyseeseen, jos se tarpeettomasti viivyttäisi jakoluettelon vahvistamista ja jos virhe on sellainen, että se voidaan korjata tuomioistuimessa (esimerkiksi puuttuva lausuma).

Jos saatava on riitautettu, tuomioistuin tutkii riitautukset jakoluettelon vahvistamisen yhteydessä. Jos saatavan osalta ilmenee riitaisuuksia, ne voidaan ratkaista erillisessä oikeudenkäynnissä. Jakoluettelon vahvistamista ei kuitenkaan lykätä, vaan riitaisen saatavan jako-osuus säilytetään erikseen, kunnes riita on ratkennut.

Vahvistetussa jakoluettelossa määrätään, mille saataville jako-osuutta maksetaan. Sen sijaan varsinaisia jako-osuuksia ei vielä lasketa, mutta ne pohjautuvat varsin pitkälle vahvistettuun jakoluetteloon.

Jakoluettelon vahvistamista koskevatuomioistuimen päätös vaikuttaa vain siihen, mikä oikeus velkojalla on saada maksu konkurssipesän varallisuudesta. Usein, jos konkurssivelallinen on luonnollinen henkilö, uutta varallisuutta voi kertyä pesään. Vahvistetun jakoluettelon vaikutus ei ulotu tällaiseen uuteen varallisuuteen. Oikeushenkilöiden eli yritysten tapauksessa uutta varallisuutta ei käytännössä voi tulla pesään, sillä kun yhteisö asetetaan konkurssiin, se purkautuu ja lakkaa olemasta.

Lakimiehemme avustavat konkurssiin ja konkurssimenettelyyn liittyvissä kysymyksissä ja ongelmatilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]