Minilex - Lakipuhelin

Jakoluetteloehdotuksen laatiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssipesänhoitajan tehtäviin kuuluu jakoluetteloehdotuksen laatiminen. Jakoluettelo on luettelo valvotuista ja ilman valvontaa huomioon otettavista saatavista. Lisäksi jakoluetteloon on lisätty pesänhoitajan merkinnät mahdollisista saatavien riitautuksista. Jakoluettelosta käy ilmi se saatavan määrä, jolle jako-osuus lasketaan. Tämä määrä siten määrittää jakosuhteen eli velkojien välisen saamisoikeuksien suhteen. Jakoluetteloehdotuksessa siten esitetään velkojille tulevan suorituksen määrä.

Jakoluetteloehdotuksen tarkoituksena on olla konkurssipesään kuuluvien varojen jakamisen perustana. Jos pesässä ei ole varoja joita jakaa, myöskään jakoluetteloa ei ole tarpeen tehdä. Kun jaettavaa ei ole, kenenkään velkojan intressissä ei myöskään ole saatavien vahvistaminen tai riitauttaminen. Jos kuitenkin konkurssi raukeaa varojen puuttumisen vuoksi ja myöhemmin ilmenee huomattava määrä varallisuutta, valvonnat voidaan toimittaa ja jakoluetteloehdotus laatia jälkiselvityksenä.

Pesänhoitajan on laadittava jakoluetteloehdotus kahden kuukauden kuluessa valvontapäivästä (laajassa konkurssipesässä määräaika on neljä kuukautta). Määräpäivää nimitetään jakoluetteloehdotuksen määräpäiväksi. Tuomioistuin voi erityisestä syystä pidentää määräaikaa.

Jakoluetteloehdotuksen on sisällettävä ainakin tiedot jako-osuuteen oikeuttavista saatavista, selvitetyistä panttisaatavista, pesänhoitajan riitautuksista, tarkentavista huomautuksista, saatavia koskevista vireillä olevista oikeudenkäynneistä tai muista menettelyistä sekä jakoluetteloehdotuksen valmistumispäivästä.

Jakoluetteloehdotukseen tulee merkitä ensinnäkin jako-osuuteen oikeuttavat saatavat (pääoma ja konkurssiin alkamiseen saakka juossut korko) ja niiden etuoikeus. Tällä tarkoitetaan saatavien yksilöintiä määrän ja perusteen osalta. Saatavasta tulee merkitä ehdotukseen se määrä, jolle jako-osuus tullaan laskemaan. Ehdotukseen merkitään saatavat, jotka on valvottu sekä saatavat, jotka on otettu huomioon ilman valvontaa.

Kuten edellä on todettu, jakoluetteloehdotus on se asiakirja, jonka pohjalta saatavat vahvistetaan ja riitautetaan. Tästä syystä ehdotukseen on merkittävä tarpeelliset tiedot, jotta velallinen ja velkojat voivat arvioida saatavan aiheellisuutta ja tehdä tarvittaessa riitautuksia. Jokainen saatava on eriteltävä perusteeltaan ja määrältään.

Pesänhoitajan riitautuksilla tarkoitetaan sellaisia saatavia tai niiden osia, joita pesänhoitaja ei hyväksy velkojan ilmoittamaa saatavaa. Pesänhoitajan on kuitenkin perusteltava riitauttamisensa.

Myös jakoluetteloehdotuksen valmistumispäivä on aiheellista saattaa velkojien tietoon, sillä pesänhoitaja ei saa määrätä mahdollisille lausumille pidempää määräaikaa kuin kuukausi jakoluettelon valmistumispäivästä. Riitautukset on myös esitettävä kuukauden kuluessa valmistumispäivästä.

Jakoluetteloehdotusta ei automaattisesti toimiteta kaikille velkojille. Jakoluetteloehdotus toimitetaan velalliselle sekä niille velkojille, jotka ovat sitä nimenomaisesti pyytäneet saada tiedokseen. Ilman tällaista pyyntöä ehdotus toimitetaan kuitenkin niille velkojille, joiden saatavan pesänhoitaja on riitauttanut. Jakoluetteloehdotus voidaan toimittaa saajilleen niin sähköisesti kuin kirjeenäkin. Jakoluetteloehdotus on toimitettava velkojille viipymättä sen valmistuttua.

Jos jakoluetteloehdotus tulee hyväksytyksi siten, että kukaan velkojista ei sitä riitauta, tuomioistuin hyväksyy jakoluetteloehdotuksen.

Lakimiehemme kertovat lisää jakoluetteloehdotuksen laatimisesta ja siihen liittyvästä jatkomenettlelystä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]