Minilex - Lakipuhelin

Jako-osuuden ennakon maksaminen konkurssipesästä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssipesästä on aina maksettava jako-osuuksien ennakkoa silloin, kun jaettavia varoja on niin paljon, että maksamista voidaan pitää tarkoituksenmukaisena. Ennakon maksamisella ei kuitenkaan saa vaarantaa konkurssipesän kykyä vastata omista velvoitteistaan eli konkurssipesän on huolehdittava siitä, että jäljelle jäävät varat riittävät pesän omien velkojen maksamiseen.

Jako-osuuksien ennakoiden maksamisessa on noudatettava velkojien maksunsaantijärjestystä, ellei jokin muu järjestys ole konkurssipesän kannalta edullisempi. Lähtökohtana on siten, että ennakkoa maksetaan ensin etuoikeutetuille velkojille. Velkojien etuoikeus maksuun konkurssissa määräytyy velkojien maksunsaantijärjestyksestä annetun lain mukaan. Laki on ensisijaisesti tarkoitettu sovellettavaksi sellaisissa konkurssin ja ulosoton tilanteissa, joissa velallisen varat eivät riitä kaikkien saatavien maksamiseen.

Pesänhoitajalla on oikeus vaatia velkojalta vakuutta ennakon maksamisen ehtona. Vakuudella pesänhoitaja voi turvata ennakon mahdollisen takaisinperimisen. Vakuutta ei kuitenkaan vaadita velkojalta, jonka maksukykyä voidaan mahdollisessa takaisinmaksutilanteessa pitää selvänä. Toisaalta velkojalla on kuitenkin lain mukaan velvollisuus palauttaa liikaa saamansa jako-osuuden ennakko takaisin konkurssipesään.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa