Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki säätää koirakurista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen järjestyslaki sisältää säännöksiä koirakurista. Järjestyslaki asettaa koiran omistajalle tai haltijalle velvollisuuksia. Koiran haltija on henkilö, joka pitää koiraa huostassaan. Koiran haltija on esimerkiksi sen ulkoiluttaja.

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä taajamassa, siten että yleinen järjestys ja turvallisuus säilyvät. Tämä tarkoittaa sitä, että koiraa ei saa pitää liian pitkässä hihnassa, jos on vaara, että koira aiheuttaa vaaraa.

 Koira ei saa myöskään kulkea vapaana kuntopoluilla tai muillakaan juoksuradoilla, yleisillä uimarannoilla, lasten leikkipaikoilla, toriaikana torilla, yleisellä hiihtoladulla tai urheilukentällä. Koira on näillä aluilla pidettävä siis kytkettynä, ellei vapaana olevia koiria ole erikseen sallittu.

Koiran omistajalla tai sen ulkoiluttajan tulee myös poistaa koiran jätökset hoidetulta alueelta taajamassa. Koiran jätöksiä ei saa siis jättää kävelyteille, puistoihin tai muihin vastaaviin paikkoihin.

Järjestyslain säännökset pyrkivät turvaamaan yleisen turvallisuuden, ihmisten turvallisuuden ja terveyden sekä myös lemmikkien turvallisuuden ja hyvinvoinnin. Irrallaan olevat koirat ovat alttiita vahingoille, koira voi esimerkiksi jäädä auton alle. Järjestyslaki pyrkii turvaamaan myös eläinten turvallisuuden.

Järjestyslain säännökset eivät koske virantoimituksessa käytettävää valtion koiraa, esimerkiksi siis poliisikoiraa.

Järjestyslaki sallii koiran pitämisen vapaana omalla suljetulla pihalla. Koiraa saa pitää vapaana myös koirien omalla harjoituspaikalla, esimerkiksi agilityradalla. Myös aidatut koirapuistot ovat alueita, joilla koiraa saa pitää vapaana.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa