Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki kieltää vaarallisten esineiden hallussapidon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaki kieltää vaarallisten esineiden hallussapidon yleisellä paikalla Vaarallisia esineitä ei saa myöskään säilyttää yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa. Lähtökohtaisesti myös vaarallisten esineiden valmistus, maahantuonti sekä kauppa on kiellettyä. Järjestyslaki luettelee vaarallisiksi esineiksi nyrkkiraudat, stiletit, heittotähdet, muuksi esineeksi naamioidut teräaseet, sähkölamauttimet ja -patukat, jousipatukat sekä tarkkuussingot ja -lingot.

Stiletti tarkoittaa teräasetta, jonka terä voidaan piilottaa kahvan sisään ja saa sieltä esiin esimerkiksi jousivoiman avulla.

Työtehtävissä oleva vartija tai järjestyksenvalvoja saa pitää hallussaan teleskooppipatukkaa.

Pykälän asettamat rajoitukset eivät koske valtiota eivätkä valtion omistamien esineiden hallussapitoa, jos hallussapidon perusteena on valtion palveluksessa olevan henkilön tehtävien hoitaminen.

Järjestyslaki sisältää myös poikkeuksen, joka mahdollistaa vaarallisten esineiden hallussapidon, valmistuksen, maahantuonnin ja kaupan. Vaarallisten esineiden valmistus, maahantuonti ja kauppa on sallittua, jos kyse on historiallisesti tai taiteellisesti arvokkaasta esineestä. Tällaisia esineitä voi pitää hallussaan yleisellä paikalla, jos hallussapito liittyy kaupantekoon, keräilykokoelmaan liittämiseen tai näyttelyssä pitämiseen.-.

Esinettä pidetään historiallisesti arvokkaana, jos sillä on liittymäkohtia huomattavaan henkilöön, tapahtumaan, paikkaan tai aikakauteen taikka jos sillä ikänsä, harvinaisuutensa, tyypillisen edustavuutensa tai muun niihin verrattavan syyn vuoksi on taide-, ase- tai sotahistoriallista taikka kansantieteellistä merkitystä. Taiteellisesti arvokkaana esinettä pidetään, jos se muotoilunsa, pintakäsittelynsä tai koristelunsa vuoksi edustaa tiettyä tyylikautta tai muutoin on taiteelliselta kokonaisuudeltaan merkittävä. Pelkästään koriste-esineeksi valmistettua vaarallista esinettä, ei pidetä taiteellisesti arvokkaana. Jotta esinettä pidettäisiin historiallisesti tai taiteellisesti arvokkaana, sillä tulee olla jonkinlaista keräilyarvoa.

On hyvä huomata, että järjestyslaki kieltää myös sellaisten esineiden ja aineiden hallussapidon, jotka soveltuvat toisen ihmisen vahingoittamiseen. Järjestyslaki kieltää seuraavien esineiden ja aineiden hallussapidon yleisellä paikalla:

  1. teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut näihin rinnastettavat viiltämiseen tai pistämiseen soveltuvat esineet;
  2. patukat, ketjut, jouset, vaijerit, kaapelit, pesäpallomailat ja muut näihin rinnastettavat lyömiseen soveltuvat esineet;
  3. tikat, kuulat ja muut näihin rinnastettavat heittämiseen soveltuvat esineet;
  4. syövyttävät sekä toisen vakavaan vahingoittamiseen taikka lamauttamiseen soveltuvat aineet;
  5. ilma-aseet, jousitoimiset aseet, harppuunat, ritsat, puhallusputket ja muut näihin rinnastettavat ampumiseen soveltuvat esineet;
  6. terveydelle vaaralliset laserosoittimet.

Myöskään sellaista esinettä, joka erehdyttävästi näyttää aseelta tai pommilta ei saa pitää hallussaan yleisellä paikalla.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa