Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki kieltää toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden hallussapidon yleisellä paikalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain tavoitteena on yleisen järjestyksen sekä turvallisuuden edistäminen ja ylläpitäminen. Järjestyslaissa kielletään toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito yleisellä paikalla.

Yleisellä paikalla tarkoitetaan lain mukaan esimerkiksi tietä, katua, uimarantaa, puistoa sekä muita vastaavia alueita, jotka ovat yleisön käytettävissä. Edellä mainittujen paikkojen lisäksi rakennukset, joukkoliikenteen kulkuneuvot ja muut vastaavat paikat, kuten virastot, kauppakeskukset ja ravintolat, jotka ovat yleisön käytettävissä, ovat lain tarkoittamia yleisiä paikkoja.

Järjestyslaissa kielletään toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito edellä mainituissa yleisissä paikoissa. Laissa luetellaan kielletyiksi esineiksi ja aineiksi teräaseet, rikotut lasiesineet ja muut sellaiset esineet, jotka soveltuvat viiltämiseen tai pistämiseen. Kiellettyjä esineitä yleisellä paikalla ovat lisäksi erilaiset lyömiseen soveltuvat esineet, kuten patukat, ketjut ja pesäpallomailat, sekä heittämiseen soveltuvat esineet, kuten tikat, kuulat ja muut näihin rinnastettavat esineet. Myöskään ilma-aseita, jousitoimisia aseita, ritsoja eikä puhallusputkia saa pitää hallussa lain tarkoittamalla yleisellä paikalla. Laissa kielletään edellä mainittujen esineiden lisäksi syövyttävät sekä toisen henkilön vakavaan vahingoittamiseen tai lamauttamiseen soveltuvat aineet. Ampuma-aseista säädetään erikseen ampuma-aselaissa. Ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavan esineen hallussapito yleisellä paikalla on sen sijaan kiellettyä järjestyslain nojalla.

Edellä mainittujen esineiden ja aineiden hallussapito on kuitenkin sallittua lain mukaan silloin, kun se on työtehtävän tai muun kaltaisen hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeellista

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa