Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki kieltää meluamisen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain mukaan kiellettyä on yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla. Järjestyslaki luettelee useita tapoja, joilla järjestystä voi häiritä tai turvallisuutta vaarantaa. Yksi tapa, jolla järjestystä voi häiritä tai turvallisuutta vaarantaa on metelöinti tai muu vastaava tapa. Järjestyslaki siis kieltää metelöinnin yleisellä paikalla.

Metelöinti tarkoittaa häiriötä joka saadaan aikaan huutamalla ja muulla oheistoiminnalla. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi esineiden kolistelua, ikkunoiden särkemistä, ovien tai ikkunoiden hakkaaminen, kovaääninen puhuminen paikassa, jossa edellytetään hiljaisuutta tai äänekkäästi kiroilua. Metelöimiseen rinnastetaan esimerkiksi haukkuvan koiran tuominen paikkaan, jossa edellytetään hiljaisuutta.

Se milloin jokin katsotaan järjestyslain vastaiseksi metelöinniksi, riippuu paljon paikasta ja tilaisuudesta. Esimerkiksi urheilutilaisuudessa on sallittua osoittaa suosiotaan äänekkäästi.

Metelöinti tai muu vastaava tapa tarkoitta myös esimerkiksi tilannetta, jossa koiran tai muun eläimen omistaja sallii eläimen äänellä kovaäänisesti siten, että siitä aiheutuu kohtuutonta haittaa muille. Kohtuuttoman kovaääninen katusoitto voi myös tarkoittaa järjestyslain mukaista metelöintiä ja olla siis kiellettyä.

Järjestyslain metelöinti ei tarkoita mielenilmaisuksissa tapahtuvia huudahduksia tai iskulauseita. Järjestyslain tarkoitus ei ole kaventaa sanavapautta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa