Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja taloyhtiöt

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuonna 2003 Suomessa voimaan tullut järjestyslaki korvasi aiemmat kuntien omat, toisistaan erilaiset järjestyssäännöt. Nykyisen järjestyslain tarkoituksena on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden edistäminen.

Yleisten paikkojen lisäksi myös taloyhtiöissä on noudatettava järjestyslakia. Järjestyslaissa asetetaan esimerkiksi rakennuksen omistajalle, haltijalle tai tämän edustajalle velvollisuus huolehtia siitä, ettei rakennuksesta, rakennelmasta tai muusta vastaavasta paikasta putoava lumi tai jää tai muu esine tai aine aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Etenkin tämä vaaran estämiseen velvoittava määräys koskee taloyhtiöitä.

Vaaran estämisen lisäksi taloyhtiöitä koskee lain säännös rakennuksen sisäänpääsyn varmistamisesta. Rakennuksen omistajan on lain mukaan huolehdittava siitä, että kerrostalossa on näkyvässä paikassa talonmiehen, isännöitsijän tai muun henkilön yhteystiedot, jonka avulla poliisi-, pelastus- tai sosiaali- ja terveydenhuoltoviranomainen tai haastemies voi päästä sisään rakennukseen viipymättä.

Järjestyslaissa asetettujen velvoitteiden lisäksi on yleistä, että taloyhtiöt laativat omat järjestyssääntönsä, joilla pyritään lisäämään asukkaiden turvallisuutta ja viihtyvyyttä. Tarkemmat säännöt, kuten esimerkiksi ulko-oven aukioloajat ja yhteisten tilojen käyttöohjeet määritellään usein juurikin taloyhtiöiden järjestyssäännöissä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa