Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja omakotitaloalue

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaissa kielletään erilaiset yleistä turvallisuutta ja järjestystä vaarantavat teot, kuten esimerkiksi metelöinti tai päihdyttävän aineen nauttiminen. Monet järjestyslain säännökset soveltuvat myös omakotitaloalueilla. Järjestyslain listaamat kielletyt teot voidaan luokitella kolmeen ryhmään:

1) yleisellä paikalla kielletyt teot

2) taajamassa kielletyt teot sekä

3) kaikkialla kielletyt teot.

Esimerkiksi yleistä järjestystä häiritsevä tai turvallisuutta vaarantava metelöinti on kielletty yleisillä paikoilla, kun taas päihdyttävän aineen nauttiminen on kiellettyä yleisellä paikalla taajamassa. Sen sijaan esimerkiksi yleistä järjestystä tai turvallisuutta vaarantavan häikäisevän valon käyttäminen on kiellettyä paikasta riippumatta.

Järjestyslaissa tarkoitetaan ”yleisellä paikalla” seuraavia paikkoja:

a) tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä

b) rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa paikkaa, kuten virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, liikehuoneistoa tai ravintolaa, joka on yleisön käytettävissä.

Yleisellä paikalla tarkoitetaan siis paikkoja, joihin kaikilla on vapaa pääsy, eli myös omakotitaloalueilla on lain tarkoittamia yleisiä paikkoja. Yleisen paikan määritelmän ulkopuolelle jäävät kuitenkin kotirauhan suojaamat paikat, kuten talot ja niiden pihat.

Järjestyslaissa taajamalla tarkoitetaan aluetta, joka on osoitettu taajama-liikennemerkillä, eli myös omakotitaloalue voi sijaita lain tarkoittamalla taajama-alueella. Järjestyslaki kieltää taajamissa päihdyttävän aineen nauttimisen, koiran pitämisen vapaana sekä koiran ulosteen jättämisen ympäristöön.

Omakotitaloalueella tapahtuvaan häiritsevään toimintaan voidaan järjestyslain lisäksi soveltaa mm. rikoslakia ja lakia eräistä naapuruussuhteista eli niin kutsuttua naapuruussuhdelakia. Jos esimerkiksi metelöinti kantautuu kotirauhan suojaamaan paikkaan, rikoslain säännös kotirauhan rikkomisesta saattaa soveltua. Lisäksi naapuruussuhdelaki kieltää kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston käyttämisen siten, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa hallitsevalle aiheutuu kohtuutonta rasitusta esimerkiksi hajusta tai melusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa