Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja naamioituminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaki pyrkii edistämään yleistä järjestystä ja turvallisuutta, ja se asettaa rajoituksia näitä mahdollisesti vaarantavaan toimintaan. Vaikka järjestyslaki ei kiellä nimenomaisesti naamioitumista yleisillä paikoilla, voidaan sen sääntöjä soveltaa myös tilanteisiin, joissa naamioituminen vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta.

Järjestyslain mukaan toistuvilla uhkaavilla tai hyökkäävillä eleillä, suullisilla uhkailuilla tai muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä aiheutettu toiminta, joka häiritsee yleistä järjestystä tai vaarantaa turvallisuutta yleisellä paikalla, on kielletty. Tämän perusteella tapauksissa, joissa naamioituminen herättää toisissa pelkoa yleisellä paikalla, voi kyseessä olla järjestyslain rikkomus, josta voi seurata rikesakkoa.

Yleisellä paikalla tarkoitetaan tässä laissa sellaista paikkaa, joka on yleisesti käytettävissä tai joka on tarkoitettu yleisesti käytettäväksi, kuten tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata, rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa, virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, liikehuoneistoa, ravintolaa tai taajamalla taajaan rakennettua aluetta, joka on osoitettu taajama-liikennemerkillä.

Rikoslaissa lisäksi kielletään nimenomaisesti laiton naamioituminen, jonka ilmeisenä tarkoituksena on ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta, ja siitä voi seurata vankeutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa