Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja kotirauha

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaissa säädetään yleisen järjestyksen ja turvallisuuden edistämisestä ja ylläpitämisestä. Järjestyslain sovellettavuus rajautuu kuitenkin sellaisiin toimiin ja tekoihin, jotka tapahtuvat yleisellä paikalla tai taajamassa. Yleisiä paikkoja ovat esimerkiksi tie, puisto, uimaranta tai muu yleisön käytettävissä oleva alue. Taajamaksi määritellään taajaan rakennettu alue, joka on osoitettu taajama-liikennemerkillä. Järjestyslailla määrätään esimerkiksi siitä, ettei yleisellä paikalla saa pitää hallussaan teräaseita ja että koira tulee taajama-alueella pitää kytkettynä.

Kotirauha sen sijaan turvataan Suomen perustuslaissa ja se kuuluu henkilön yksityiselämän suojaan. Kotirauhan rikkomisesta säädetään rikoslaissa. Kotirauhan rikkomiseen syyllistyy henkilö, joka oikeudettomasti tunkeutuu tai menee salaa tai toista harhauttaen kotirauhan suojaamaan paikkaan tai kätkeytyy tai jää sellaiseen paikkaan. Myös, mikäli henkilö rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla, hän syyllistyy kotirauhan rikkomiseen. Kotirauhan rikkominen katsotaan törkeäksi muun muassa silloin, kun henkilö varustautuu teon toteuttamista varten aseella tai muulla henkilöön kohdistuvaan väkivaltaan soveltuvalla välineellä ja teko on muutenkin kokonaisuutena törkeä.

Kotirauhan piiriin katsotaan kuuluvaksi esimerkiksi asunnot, loma-asunnot, hotellihuoneet, asuttavat alukset sekä asuintalojen porraskäytävät. Kotirauha ei kuitenkaan ole täysin ehdottomasti turvattu, sillä sitä voidaan rikkoa perusoikeuksien turvaamisen takia tai rikosten selvittämiseksi. Mahdollista on kotirauhan ”rikkominen” esimerkiksi poliisin suorittaessa kotietsintää rikoksen tutkinnan aikana. Sellaisista toimenpiteistä, joilla voidaan puuttua henkilön kotirauhaan, on kuitenkin aina säädettävä lailla.

Kotirauhan rikkomisesta seuraa joko sakkoa tai henkilö voidaan tuomita enintään kuuden kuukauden vankeuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa