Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja kissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain tavoitteena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Laissa on säädetty velvollisuuksia eläimien omistajille ja haltijoille. Velvollisuuksien laiminlyönnistä voi seurata rangaistus. Järjestyslaissa on rajoitteita myös kissojen liikkumiselle, jotka kissan omistajan tai haltijan tulee tuntea. Järjestyslain määräysten ja velvollisuuksien noudattamista valvoo poliisi.

Kissaa ei saa päästää joka paikkaan

Järjestyslaissa ei ole säädetty koirien kanssa vastaavaa velvoitetta pitää kissaa kytkettynä taajama-alueella. Kissan pitäminen kytkemättömänä on siten sallittua. Kissan omistajan ja haltijan tulee kuitenkin kiinnittää huomiota niihin riskeihin, joita kissa voi kohdata liikkuessaan vapaana taajama-alueella. Esimerkiksi liikenne on suuri riski vapaana kulkeville kissoille.

Kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole nimenomaisesti erikseen sallittua. Tällaisella paikalla kytkemättömänä oleva kissa voisi aiheuttaa terveydellistä tai muuta vaaraa taikka pelkoa.

Kissa voi rikkoa lakia omistajan tai haltijan tietämättä

Koska kissaa ei koske koirien tapaan kytkettynä pitämisvelvoite taajama-alueella, voi kissa liikkua vapaasti. Tällöin kissa saattaa omistajansa tietämättä liikkua alueilla, joissa sitä olisi pidettävä kytkettynä tai alueilla, jonne kissaa ei saa päästää ollenkaan. Omistajan on käytännössä mahdoton valvoa kissansa liikkumista, mikäli sallii kissan liikkua vapaana. Omistaja vastaa kuitenkin kissansa aiheuttamista vahingoista.

Rangaistusseuraamus

Poliisi valvoo järjestyslain noudattamista. Edellä mainitun kissan pitämiseen liittyvän velvollisuuden laiminlyönnistä rangaistaan rikesakolla. Rikesakon suuruus on 40 euroa. Jos kissa on aiheuttanut vahinkoa julkiselle tai yksityiselle omaisuudelle, voi omistaja joutua siitä vahingonkorvausvelvolliseksi.

Vinkit

  • Kissaa ei koske kytkettynä pitämisvelvoite taajama-alueilla
  • Kissan liikkumisrajoitteita koskien on syytä tarkistaa oman kunnan alueet, joissa kissojen liikkumista rajoitetaan järjestyslain nojalla

Varoitukset

  • Kissan hylkääminen on rangaistava teko
  • Vapaana kulkeva kissa ei välttämättä ole hylätty tai villikissa

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa