Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja ilma-aseet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden, kuten ilma-aseiden ja muiden näihin rinnastettavien ampumiseen soveltuvien esineiden hallussapito on järjestyslain mukaan yleisellä paikalla kielletty. Myös ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito on yleisellä paikalla kiellettyä. Järjestyslaissa tarkoitetaan yleisellä paikalla tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä, sekä rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa paikkaa, kuten virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, liikehuoneistoa tai ravintolaa, joka on yleisön käytettävissä joko jonkin tilaisuuden aikana tai muutoin. Säädetty ei koske esineitä, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen. Lain tarkoittamana hyväksyttävänä syynä voisi tulla huomioon esimerkiksi ilma-asekilpailu.

Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty muun muassa metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla, sekä ampumalla tai muulla vastaavalla tavalla. Mainitun kaltainen toiminta on kielletty myös muualla kuin yleisellä paikalla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle.

Niin sanotun tehokkaan ilma-aseen hallussapito on ampuma-aselain mukaan luvanvaraista. Tehokkaita ilma-aseita saa yleisillä paikoilla ja paikoissa, joihin yleisöllä on vapaa pääsy, kuljettaa vain kuten ampuma-aseita eli lataamattomana suojuksessa sekä vain silloin, kun kuljetukseen on hyväksyttävä syy. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa