Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki ja grillaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain mukaan yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty. Kielletty toiminta voi esiintyä metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla, toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä, sekä ampumalla, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla. Edellä mainitun mukainen toiminta on kielletty myös muualla kuin yleisellä paikalla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle.

Päihdyttävän aineen, kuten alkoholin nauttiminen yleisellä paikalla taajamassa on kiellettyä. Sanottu ei koske erityisen luvan tai ilmoituksen mukaista anniskelualuetta taikka yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisätilaa, eikä pääsääntöisesti alkoholijuoman nauttimista puistossa tai muulla siihen verrattavalla yleisellä paikalla siten, että nauttiminen sekä siihen liittyvä oleskelu ja käyttäytyminen ei estä tai kohtuuttomasti vaikeuta muiden oikeutta käyttää paikkaa varsinaiseen tarkoitukseensa. Järjestyslaissa yleisellä paikalla tarkoitetaan tietä, katua, jalkakäytävää, toria, puistoa, uimarantaa, urheilukenttää, vesialuetta, hautausmaata tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä, sekä rakennusta, joukkoliikenteen kulkuneuvoa ja muuta vastaavaa paikkaa, kuten virastoa, toimistoa, liikenneasemaa, kauppakeskusta, liikehuoneistoa tai ravintolaa, joka on yleisön käytettävissä joko jonkin tilaisuuden aikana tai muutoin. Taajamalla tarkoitetaan tiheään rakennettua aluetta, joka on osoitettu taajama-liikennemerkillä.

Grillaaminen voisi näin ollen tulla järjestyslain vastaisena kielletyksi lähinnä yleisellä paikalla toteutettuna metelöinnin tai alkoholin nauttimisen vuoksi, ja omalla pihalla tapahtuvana vain, mikäli esimerkiksi meteli ulottuu yleiselle paikalle saakka. Parvekkeella grillaamisesta päättää lähtökohtaisesti taloyhtiö taikka, mikäli se katsotaan paloturvallisuusriskiksi, pelastusviranomainen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa