Minilex - Lakipuhelin

Järjestyslaki hiljaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain mukaan yleisen järjestyksen häiritseminen metelöimällä tai muulla tavoin on kielletty julkisella paikalla tai muualla kuin yleisellä paikalla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle. Mitään määriteltyä hiljaisuusaikaa ei järjestyslaista löydy. Kotirauhan häirinnästä on säädetty rikoslaissa ja se on kiellettyä toimintaa. Taajama-alueiden yleisistä melutason ohjearvoista säädetään erikseen ympäristönsuojelulaissa.

Normaalit elämisen äänet kuuluvat kerros- ja rivitaloihin, mutta vuorokauden ajallakin on merkitystä. Usein asuntoyhtiöissä on vahvistettu järjestyssäännöt, joiden mukaan hiljaisuus on tavallisimmin kello 22–07 välisenä aikana. Naapurit olisi hyvä ottaa silloin erityisen hyvin huomioon. Pahimmassa tapauksessa tahallaan aiheutetusta ja jatkuvasta melusta voi aiheutua häätö vuokra-asunnosta. 

Oikeuskäytännössä on katsottu, että häirittäväksi katsottavan melun on oltava tuomioistuimien antamien ennakkotapauksien valossa toistuvaa ja pitkäkestoista. Esimerkiksi 5–6 tuntia päivässä jatkuva pianonsoitto voi jo ollakkin sellaista. Häiriön merkittävyys arvioidaan tapauskohtaisesti. Virkavalta ei puutu kerros- ja rivitalon sisällä ilmeneviin meluhaittoihin, ellei kysymys ole ilmiselvästä tappelusta tai tahallisesta kotirauhan häirinnästä. Lähtökohtaisesti normaaleja elämisen ääniä tulisi kuitenkin sietää.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa