Minilex - Lakipuhelin

Järjestyksenvalvojan toimialue

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuonna 2003 voimaan tulleen järjestyslain tarkoituksena on järjestyksen ja yleisen turvallisuuden edistäminen yleisillä paikoilla. Järjestyslaissa säädetään tietyistä järjestyksenvalvojien oikeuksista, mutta järjestyksenvalvojatoimintaa koskeva sääntely on pääasiallisesti koottu vuonna 2017 voimaan tulleeseen lakiin yksityisistä turvallisuuspalveluista. Laissa säädetään järjestyksenvalvojan tehtäväksi järjestyksenvalvonnan suorittaminen toimialueellansa.

Laissa yksityisistä turvallisuuspalveluista säädetään järjestyksenvalvojan toimialueesta. Järjestyksenvalvojan toimialueella tarkoitetaan sitä aluetta, jolle järjestyksenvalvoja on asetettu, ja missä järjestyksenvalvojalla on oikeus ja velvollisuus toimia. Järjestyksenvalvojan oikeudet esimerkiksi henkilön pääsyn toimialueellensa ja henkilön kiinniottoon rajoittuvat niille toimialueille, joille järjestyksenvalvoja on määrätty.

Laissa säädetään ne paikat ja tapahtumat, joihin järjestyksenvalvoja voidaan asettaa. Järjestyksenvalvojia voidaan asettaa muun muassa yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuteen, yksityistilaisuuteen, leirintäalueelle, alukselle, sekä esimerkiksi majoitus- ja ravitsemisliikkeeseen. Lisäksi järjestyksenvalvoja voidaan asettaa yliopiston tai ammattikorkeakoulun toimipaikkaan. Järjestyksenvalvoja on mahdollista asettaa myös edellä mainittujen paikkojen välittömään läheisyyteen. Järjestyksenvalvojan toimialuetta ei kuitenkaan saa asettaa laajemmaksi, kuin se on välttämätöntä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi.

Järjestyksenvalvoja voidaan asettaa tietyissä, laissa määritellyissä tilanteissa poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi. Näin voidaan toimia, mikäli järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen edellyttää sitä perustellusti. Alueen tai paikan poliisilaitos voi antaa luvan asettaa järjestyksenvalvojia poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi muun muassa kauppakeskukseen, terveydenhuollon toimipisteeseen, lentopaikkaan tai joukkoliikenteen kulkuneuvoon.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa