Minilex - Lakipuhelin

Avoin yhtiö ja yhtiösopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoimella yhtiöllä tarkoitetaan itsenäistä oikeushenkilöä, jossa vähintään kaksi tai kahta useampi harjoittaa yhtiösopimuksen perusteella yhdessä elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Koska toimintaa harjoitetaan lain mukaan yhtiösopimuksen perusteella, yhtiömiesten tulee laatia keskenään yhtiösopimus. Yhtiösopimus on yhtiömiesten, eli yhtiön omistajien välinen sopimus yhtiön toimintaan ja sen asioiden hoitamiseen liittyvistä periaatteista ja säännöistä. Avoimen yhtiön yhtiösopimus tehdään tavallisesti kirjallisessa muodossa. Myös suullinen sopimus on yhtälailla sitova, mutta avoimen yhtiön perustamisilmoitukseen kuitenkin tarvitaan aina kirjallinen yhtiösopimus. Yhtiösopimus on siten suositeltavaa laatia suoraan kirjallisena.

Vähimmäissisältö

Yhtiösopimus on periaatteessa vapaamuotoinen sopimus, mutta sen tulee kuitenkin sisältää vähintään tietyt laissa vaaditut tiedot. Puhutaankin yhtiösopimuksen vähimmäissisällöstä. Yhtiösopimuksessa on mainittava ensinnäkin yhtiön toiminimi. Toiseksi siinä tulee mainita yhtiön kotipaikkana toimiva Suomen kunta. Kolmanneksi sopimuksessa tulee mainita yhtiön toimiala eli ala, jolla yritys toimii. Neljänneksi yhtiösopimuksessa tulee vielä eritellä avoimen yhtiön yhtiömiehet. Vähimmäissisällön lisäksi yhtiömiesten tulee päivätä ja allekirjoittaa yhtiösopimus.

Vapaaehtoinen sisältö

Lakisääteisten vähimmäisvaatimusten lisäksi yhtiösopimukseen on mahdollista ottaa vapaasti myös muita yhtiön toimintaa koskevia määräyksiä. Yhtiösopimukseen voidaan esimerkiksi sisällyttää määräyksiä yhtiön tilikaudesta tai yhtiömiesten yhtiöpanoksista. Sopimusvapauden nojalla voidaan sopia mistä tahansa, mikä ei ole lain tai hyvän tavan vastaista.

Avoimen yhtiön ja yhtiösopimuksen rekisteröiminen

Yhtiösopimuksen solmiminen ei vielä synnytä avointa yhtiötä, vaan avoin yhtiö syntyy, kun se rekisteröidään kaupparekisteriin. Yhtiö on ilmoitettava rekisteröitäväksi kolmen kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta. Jos määräaikaa ei noudateta, yhtiön perustaminen raukeaa. Rekisteröiminen tehdään perustamisilmoituksella, johon tulee liittää kirjallinen yhtiösopimus.

Yhtiösopimuksen muuttaminen

Avoimen yhtiön yhtiösopimusta on mahdollista muuttaa milloin tahansa yhtiön toiminnan aikana. Yhtiösopimusta tulee käytännössä muuttaa esimerkiksi silloin, jos halutaan muuttaa yhtiön kotipaikkaa, toimialaa tai yhtiömiehiä.  Sopimuksen muuttaminen edellyttää kuitenkin pääsääntöisesti kaikkien yhtiömiesten suostumusta. Enemmistöpäätös ei lähtökohtaisesti vielä oikeuta yhtiösopimuksen muuttamiseen, ellei yksimielisyyden vaatimuksesta ole sovittu yhtiösopimuksessa toisin.

Yhtiösopimuksen muutoksen rekisteröiminen

Jos yhtiösopimusta muutetaan, sen muuttamista koskeva päätös tulee ilmoittaa viivytyksettä rekisteröitäväksi kaupparekisteriin. Yhtiösopimusta on mahdollista muuttaa suullisesti, mutta ilmoittamista varten yhtiösopimuksen muuttaminen on syytä tehdä kirjallisena.

Yhtiösopimuksen muutosilmoitus on tehtävä erityisesti siksi, että kaupparekisteritietoja käytetään usein yhtiöiden taustatietojen ja edustajien tarkastamiseen. Muutosilmoituksen tekemisellä varmistetaan se, että keskeiset yhtiötä koskevat tiedot pysyvät ajantasaisina. Muutosilmoitus on syytä tehdä myös siksi, että ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä saattaa seurata sakkorangaistus.

Huomaathan, että alla oleva asiakirjamalli sisältää vain yleistä oikeudellista tietoa ja eikä se siten sellaisenaan välttämättä sovellu käytettäväksi kaikissa yksittäistapauksissa. Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]