» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Avoin yhtiö on yhtiömuoto, jossa kaksi tai useampi harjoittaa yhtiösopimuksen perusteella yhdessä elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi. Avoimen yhtiön yhtiösopimuksessa tulee sopia tietyistä lakisääteisesti pakollisista seikoista, mutta yhtiöstä eroaminen ei ole tällainen pakollinen seikka. Pakollisen sisällön lisäksi yhtiösopimuksessa voidaan kuitenkin sopia myös mistä tahansa muista yhtiötä koskevista asioista. Avoimesta yhtiöstä eroamisesta on suositeltavaa sopia yhtiösopimuksessa. Tämä johtuu siitä, että laissa yhtiömiehen eroamisesta ei ole suoranaisesti säädelty, vaikka asian todellinen merkitys yhtiömiehelle voi olla huomattava.
Eroamisoikeudesta sopiminen
Yhtiömiehen eroamisesta voidaan sopia monella tavalla. Ensinnäkin voidaan sopia niin, että yhtiömiehellä on vapaasti oman harkintansa nojalla käytössä eroamisoikeus yhtiöstä. Vaihtoehtoisesti oikeus erota yhtiöstä voidaan sopia riippuvaksi tietyn nimenomaisesti sovitun ehdon täyttymisestä.
Eroamisvelvollisuudesta sopiminen
Eroamisoikeuden myöntämisen lisäksi voidaan sopia, että yhtiömies on tietyissä tilanteissa velvollinen eroamaan yhtiöstä. Eroamisvelvollisuuden aiheuttavista tilanteista voidaan sopia vapaasti, kunhan sovitut ehdot eivät ole kohtuuttomia.
Eroamisesta ilmoittaminen kaupparekisteriin
Yhtiömiehen eroamisesta tulee ilmoittaa kaupparekisteriin, koska yhtiömies on vastuussa yhtiöstä eroamisen jälkeen syntyneestä velvoitteesta, jollei velkoja tiennyt, että yhtiömies oli eronnut yhtiöstä ennen velvoitteen syntymistä. Ilmoitus yhtiömiehen eroamisesta tehdään yhtiösopimuksen muutosilmoituksena.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa