Minilex - Lakipuhelin

Avoimen yhtiön toimielimet ja hallinnon järjestäminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä annettu laki ei sisällä tarkempia säännöksiä avoimen yhtiön hallintorakenteesta. Tämän johdosta avoimessa yhtiössä ei tavallisesti ole esimerkiksi osakeyhtiötä vastaavia toimielimiä, kuten hallitusta tai yhtiökokousta. Avoimen yhtiön hallinnon järjestämisessä lähtökohdan muodostaa kuitenkin sopimusvapaus, jonka nojalla yhtiömiehet voivat järjestää hallinnon parhaaksi katsomallaan tavalla. Avoimen yhtiön hallinto voidaan siten yhtiömiesten välisellä sopimuksella määrätä kuuluvaksi esimerkiksi hallitukselle. Hallinnon järjestämiseen sopimusvapauden piiriin kuuluvana asiana sovelletaan yleistä sopimusoikeudellista kohtuusperiaatetta.

Lain mukaan yhtiömiehillä on myös mahdollisuus sopia, että yksi heistä tai joku yhtiön ulkopuolinen henkilö toimii yhtiön toimitusjohtajana. Toimitusjohtajan tehtäviin kuuluu avoimen yhtiön juoksevan hallinnon hoitaminen.

Niukasti säädelty ja tahdonvaltainen avoimen yhtiön hallinnon järjestäminen perustuu lopulta siihen, että jokainen avoimen yhtiön yhtiömies on henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön velvoitteista. Tämä tarkoittaa, että hallintorakenteesta päättämisenkin kohdalla vaaditaan yksimielisyyttä. Usein pienissä yhtiömiesten keskinäiseen luottamukseen perustuvissa avoimissa yhtiöissä hallitus taikka yhtiökokous ei ole järjestelynä tarkoituksenmukainen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa