Minilex - Lakipuhelin

Arvonlisäverovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Arvonlisäverovelvollisuuden edellytyksenä on tavallisesti liiketoiminnan muodossa harjoitettava tavaroiden ja palveluiden myynti. Arvonlisäverovelvollisuus ei koske esimerkiksi vähäistä toimintaa. Vähäisenkin toiminnan harjoittaja voi kuitenkin halutessaan hakeutua verovelvolliseksi.

Arvonlisäveroa tulee suorittaa valtiolle tavaran ja palvelun myynnistä, joka tapahtuu liiketoiminnan muodossa Suomessa. Tavaran ja palvelun myynnissä verovelvollinen on tavallisesti tavaran tai palvelun myyjä. Liiketoiminnan tunnusmerkkejä ovat muun muassa sen ansiotarkoituksessa tapahtuminen, jatkuvuus ja ulospäin suuntautuneisuus. Arvonlisäverovelvollisuus ei koske vähäisenä pidettävää toimintaa. Myyjä ei ole tällöin verovelvollinen tilikauden liikevaihdon ollessa enintään 10 000 euroa. Hän voi kuitenkin halutessaan tehdä hakemuksen päästäkseen verovelvolliseksi. Verovelvolliseksi hakeutumisen etuna on muun muassa vähennysoikeuden saaminen.

Tuloverolain tarkoittama yleishyödyllinen yhteisö on verovelvollinen ainoastaan silloin, kun sen harjoittamasta toiminnasta saatua tuloa pidetään tuloverolain mukaan yhteisön veronalaisena elinkeinotulona. Yleishyödyllinen yhteisö voi kuitenkin myös liiketoiminnan vuoksi hakeutua verovelvolliseksi.

Arvonlisäverovelvollisuus kuuluu valtiolle ja kunnille tavaroiden ja palveluiden myynnistä, joka tapahtuu liiketoiminnan muodossa. Valtion ja kuntien ei tarvitse suorittaa arvonlisäveroa viranomaistoiminnasta. Valtion liikelaitokset ovat erikseen verovelvollisia harjoittamastaan liiketoiminnasta. Yliopistot ovat verovelvollisia liiketoiminnan muodossa tapahtuvasta tavaroiden ja palveluiden myynnistä.

Joissakin tilanteissa myös käännetty verovelvollisuus voi tulla kyseeseen. Tällöin verovelvollinen onkin ostaja, eikä myyjä. Näin käy esimerkiksi silloin, kun ulkomaalaisella ei ole Suomessa kiinteää toimipaikkaa eikä hän ole myöskään hakeutunut verovelvolliseksi. Tällöin ostaja on verovelvollinen ulkomaalaisen Suomessa myymistä tavaroista ja palveluista.

Arvonlisäverovelvollisuus määräytyy edellä mainituissa tilanteissa kerrotun mukaisesti. Arvonlisäverovelvollisuudesta ja siihen liittyvistä asioista kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa