Minilex - Lakipuhelin

Verovelvollisuuden alarajan huojennus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Arvonlisäverosta voi saada huojennusta verovelvollisuuden alarajan perusteella.

Jos verovelvollisen tilikauden liikevaihto ylittää 10 000 euroa, hän on oikeutettu huojennukseen tilikaudelta tilitettävästä verosta.

Maksettavasta verosta vähennetään summa, joka on verovelvollisen tilikauden liikevaihto vähennettynä 10 000 eurolla. Erotus kerrotaan maksettavalla määrällä. Niiden tulo jaetaan vielä luvulla 20 000. Eli toisin sanoen: vero = (liikevaihto-10 000) x vero / 20 000. Jos verovelvollisen tilikauden liikevaihto on enintään 8 500 euroa, hän saa huojennuksena koko tilikaudelta tilitettävän veron.

Huojennusta ei kuitenkaan aina sovelleta. Huojennusta ei tehdä ensinnäkään siinä tapauksessa, että laskukaavan mukainen huojennus on negatiivinen. Huojennusta ei sovelleta myöskään silloin, kun tilikaudelta tilitettävä vero on negatiivinen tai jos verovelvollinen on ulkomaalainen, jolla ei ole Suomessa kiinteää toimipaikkaa tai verovelvollinen on kunta.

Huojennusta ei ole myöskään mahdollista saada metsätaloudesta tilitettävästä verosta, määritellystä kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta tilitettävästä verosta, käyttöomaisuuden myynnistä suoritettavasta verosta, tietystä ostajana suoritettavasta verosta, eikä yhteisöhankinnasta suoritettavasta verosta.

Jos verovelvollisen verokausi on kalenterikuukausi, huojennuksen laskemista ja määrää koskevat tiedot annetaan tilikauden viimeiseltä verokaudelta annettavan veroilmoituksen yhteydessä. Huojennus voidaan maksaa kolmen vuoden kuluessa sen tilikauden päättymisestä, jota huojennus koskee. Jos verovelvollinen on määräajan kuluessa vaatinut huojennusta, se voidaan suorittaa myöhemminkin.

Siinä tapauksessa että huojennusta on verovelvollisen antamien virheellisten tai puutteellisten tietojen johdosta maksettu verovelvolliselle liikaa, Verohallinto määrää liikaa maksetun määrän verovelvollisen maksettavaksi. Maksuunpano voidaan tehdä kolmen vuoden kuluessa sen tilikauden päättymisestä, jota huojennus koskee. Tätä maksuun pantavaa veroa voidaan korottaa ja sille määrätään veronlisäystä laissa määrätyin ehdoin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa