Minilex - Lakipuhelin

Virkasuhteessa annettava varoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Milloin varoitus annetaan?

Valtion virkamiehelle voidaan antaa kirjallinen varoitus, jos hän toimii vastoin virkavelvollisuuksiaan tai laiminlyö niitä. Kunnalliselle viranhaltijalle on taas annettava varoitus ennen hänen irtisanomistaan, jos hän on laiminlyönyt virkavelvollisuuksiaan tai rikkonut niitä. Varoitus toimii siis työnantajan keinona saattaa virkamiehen tai viranhaltijan tietoon se, kuinka vakavana rikkomuksena työnantaja pitää virkamiehen tai viranhaltijan rikkomusta. Selvyyden vuoksi on hyvä sanoa että valtion virkamiehillä tarkoitetaan valtion palveluksessa virkasuhteessa työskenteleviä henkilöitä ja kunnallisella viranhaltijalla kunnan palveluksessa virkasuhteessa työskenteleviä henkilöitä.

Virkamiehelle annettava varoitus tulee antaa kirjallisena. Varoitus toimii kurinpitorangaistuksena virkavelvollisuuksien laiminlyönnistä tai niiden vastoin toimimisesta. Kirjallista varoitusta käytetään tällöin siihen moitittavaan menettelyyn, joka ei kuitenkaan ole irtisanomisen peruste. Kirjallinen varoitus on valtion virkamiehelle esimiehen antamaa huomautusta ankarampi reagointitapa moitittavaan menettelyyn.

Varoituksen ja huomautuksen lisäksi työnantajana toimivalla viranomaisella on myös muutamia muita tapoja reagoida virkamiehen tai viranhaltijan virkavelvollisuuksien vastaiseen toimintaan. Viranomaisen käytössä olevat yleiset kurinpidolliset toimenpiteet ovat lievimmästä ankarimpaan lukien huomautus, varoitus, määräaikainen virantoimituksesta erottaminen, irtisanominen sekä virkasuhteen purkaminen.

Liittyykö varoitus irtisanomismenettelyyn?

Kunnalliselle viranhaltijalle on ennen irtisanomista annettava varoitus. Jos kyseessä on kuitenkin niin vakava virkasuhteeseen liittyvä rikkomus, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää virkasuhteen jatkamista, ei varoitusta täydy antaa. Varoituksen on tarkoitus antaa viranhaltijalle mahdollisuus korjata moitittava menettelynsä ja osoittaa samalla, että edellytykset jatkaa virkasuhdetta ovat olemassa. Jos rikkomus on kuitenkin todella vakava, ei varoituksen antaminen ole edellytyksenä irtisanomiselle. Tältä osin kyse ei ole siis kurinpitorangaistuksesta, vaan varoitus liittyy enemmänkin virkasuhteen päättämiseen. Valtion virkamiehen ollessa kysymyksessä varoitus ei liity yhtä voimakkaasti irtisanomismenettelyyn kuin kunnallisia viranhaltijoita koskevassa sääntelyssä.

Työnantajana toimivan viranomaisen tulee irtisanoessaan vedota irtisanomisperusteeseen kohtuullisen ajan kuluessa siitä, kun irtisanomisperuste on tullut hänen tietoonsa. Jo annetun varoituksen kohdalla saman tai samantyyppisen rikkomuksen toistuessa irtisanomisperusteena voidaan vedota aikaisemmin annettuun varoitukseen. Tämä kuitenkin edellyttää saman tai samantyyppisen rikkomuksen toistumista ja sitä, että varoituksen antamisesta ei ole kulunut niin pitkää aikaa, että varoitus olisi menettänyt merkityksensä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Virkamiehelle annettava varoitus tulee antaa aina kirjallisena ja siinä on yksilöitävä mihin käyttäytymiseen varoitus kohdistuu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]