Minilex - Lakipuhelin

Virkamiehen irtisanomisajat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Miten irtisanomisajan pituus määräytyy?

Laissa on kerrottu, minkä pituinen virkamiehen irtisanomisajan tulee olla. Irtisanomisaika riippuu siitä, kuinka pitkään palvelussuhde on kestänyt. Mitä pidempi palvelussuhde virkamiehellä on takanaan, sen pidempi on myös noudatettava irtisanomisaika.

Laki mahdollistaa sopimisen pidemmistä irtisanomisajoista kuin niistä, jotka on laissa määritelty. Kuitenkaan yli kuuden kuukauden pituisesta irtisanomisajasta ei voida sopia. Jos irtisanomisaika on kuitenkin sovittu tästä pidemmäksi, ei tätä irtisanomisaikaa koskevaa sopimusta katsota sitovaksi ja tapauksessa noudatetaan kuuden kuukauden mukaista irtisanomisaikaa.

Mitkä ovat irtisanomisajat viranomaisen irtisanoessa virkamiestä?

Irtisanomisajat työnantajana olevan viranomaisen irtisanoessa virkamiestä on määritelty virkamieslaissa. Jos palvelussuhde on kestänyt korkeintaan vuoden, on irtisanomisaika yksi kuukausi. Jos palvelussuhde on kestänyt 1-5 vuotta, on irtisanomisaika 2 kuukautta. Jos palvelussuhde on kestänyt 5-9 vuotta, on irtisanomisaika 3 kuukautta. Jos palvelussuhde on kestänyt 9-12 vuotta, on irtisanomisaika 4 kuukautta. Jos palvelussuhde on kestänyt 12-15 vuotta, on irtisanomisaika 5 kuukautta. Jos palvelussuhde on kestänyt yli 15 vuotta, on irtisanomisaika 6 kuukautta.

Mitkä ovat irtisanomisajat virkamiehen irtisanoutuessa itse?

Irtisanomisaika virkamiehen irtisanoutuessa määritellään virkamieslaissa. Jos virkamies itse irtisanoutuu, on irtisanomisaika yksi kuukausi. Jos palvelussuhde on kuitenkin kestänyt enintään vuoden, on irtisanomisaika vain 14 päivää. Jos palvelussuhde on sen sijaan kestänyt yli 10 vuotta, on irtisanomisaika 2 kuukautta.

 

Täytyykö irtisanomisaikoja noudattaa aina?

Irtisanomisaikoja tulee noudattaa irtisanomistilanteissa. Jos virkasuhde päättyy muulla tavalla kuin irtisanomisella, ei irtisanomisaikoja välttämättä tarvitse noudattaa. Esimerkiksi virkasuhteen purkaminen päättää virkasuhteen välittömästi ilman irtisanomisaikaa.

Miksi irtisanomisajoista on säädetty laissa?

Irtisanomisaikojen tarkoitus on turvata omalta osaltaan virkasuhteen pysyvyyttä. Virkasuhteen odottamaton katkeaminen aiheuttaisi helposti vakavia ongelmia sekä virkamiehelle että tämän työnantajalle. Irtisanomisajat ovat pidempiä työnantajana olevan virkamiehen irtisanoessa suhteen kuin virkamiehen irtisanoessa suhteen, koska lainsäätäjä katsoo että irtisanomisen vaikutukset ovat merkittävämpiä yksittäisen virkamiehen kannalta kuin työnantajatahon kannalta. Tämän vuoksi virkamiestä halutaan suojata virkasuhteen odottamattomalta päättymiseltä.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Irtisanomisajat riippuvat virkasuhteen pituudesta.

Varoitukset

  • Virkasuhteen purkamisessa ei tarvitse noudattaa irtisanomisaikoja

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]