Minilex - Lakipuhelin

Määräaikaisen virkasuhteen irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkasuhteet voivat olla joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, aivan kuten työsuhteetkin. Virkasuhteissa lähtökohtana on yleensä palvelusuhteen voimassapysyminen toistaiseksi. Määräaikaiset virkasuhteet ovat harvinaisempia, mutta niitäkin käytetään tietyissä tilanteissa.

Määräaikaisessa palvelussuhteessa tarkoituksena on työtä tekevän ja työtä tarjoavan sitoutuminen palvelussuhteeseen koko määräaikaisuutta vastaavaksi ajanjaksoksi. Joskus eteen tulee kuitenkin tilanteita, joissa esimerkiksi virkasuhteessa oleva haluaa irtisanoa määräaikaisen virkasuhteen esimerkiksi vakituisen palvelussuhteen alkamisen vuoksi. Tällöin joudutaan pohtimaan määräaikaisen virkasuhteen irtisanomista.

Voidaanko määräaikaisessa virkasuhteessa oleva virkamies irtisanoa määräajan aikana?

Lähtökohtaisesti määräaikainen virkasuhde päättyy ilman irtisanomista. Määräaikaisen virkasuhteen päättyminen ei siis edellytä irtisanomista tai irtisanomisajan noudattamista. Kuitenkin muun muassa pitkien määräaikaisuuksien vuoksi on haluttu antaa sekä valtion virkamiehelle että kunnalliselle viranhaltijalle mahdollisuus irtisanoa itsensä. Myös heidät voidaan irtisanoa määräaikaisesta virkasuhteesta. Määräaikainen virkasuhde eroaa siis tältä osin määräaikaisesta työsuhteesta, jossa määräaikaista työsuhdetta ei voida lähtökohtaisesti irtisanoa, vaan ainoastaan purkaa purkamisperusteella. Määräaikaisen virkasuhteen irtisanomisessa käytetään tavanomaisia irtisanomisaikoja, joista löytyy tietoa toisessa artikkelissa. 

Virkasuhteessa oleva voi siis irtisanoa määräaikaisen virkasuhteen. Myös hänet voidaan irtisanoa. Virkasuhteessa olevan irtisanominen edellyttää kuitenkin samojen irtisanomisperusteiden täyttymistä kuin toistaiseksi nimitetyn virkamiehenkin irtisanominen. On hyvä vielä huomioida, että kun kyse on kunnallisen viranhaltijan irtisanomisesta, irtisanominen edellyttää palvelussuhteen kestosta riippumatta aina varoituksen antamista. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lähtökohtana virkasuhteissa on palvelusuhteen pysyvyys. Määräaikaisuus vaatii aina erityisen perustelun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]