Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen esineen kohteen kunto vuokrasuhteen alussa ja aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuokranantaja vastaa siitä, että vuokralle annettu esine on sekä vuokrasuhteen alussa sovitunlainen että säilyy sen kestäessä, siis koko vuokrasuhteen ajan, sopimuksen mukaisena ja muutenkin kunnossa. Vuokralaisella on vastaavasti velvollisuus huolehtia vuokraesineestä asianmukaisesti sen ajan, jonka esine on hänellä käytettävissään eli vuokrasuhteen päättymiseen asti. Jos esine vahingoittuu vuokralaisesta johtuvasta syystä, vastuu vahingosta on vuokralaisella. Vuokralaisen vastuuta arvioidaan ankarammin, jos vuokralainen vahingoittaa esinettä tahallisesti, tai käyttää sitä sopimuksen vastaisella tai muuten sopimattomalla tavalla.

Irtaimen esineen vuokrassa vuokranantajan ja vuokralaisen välinen sopimus määrittää ensisijaisesti, missä kunnossa esineen tulee olla luovutushetkellä ja vuokrasuhteen aikana. Vaikka vuokrasopimuksessa ei nimenomaisesti edellytettäisi tiettyä kuntoa tai laatua, on esineen joka tapauksessa sovelluttava tavanomaiseen käyttötarkoitukseensa. Esineen tulee lisäksi soveltua sellaiseen erityiseen käyttötarkoitukseen, johon vuokralainen on suunnitellut esinettä käyttävänsä ja, josta myös vuokranantaja oli tietoinen sopimuksentekohetkellä. Mikäli esine ei sovellu tavanomaiseen tai erityiseen käyttötarkoitukseensa, siinä on virhe. Tällöin kysymyksessä on sopimusrikkomus. Vuokralaisella onkin oikeus saada hyvitystä tai purkaa vuokrasopimus esineen virheellisyyden perusteella.

Jos esineen huolenpito edellyttää esimerkiksi erityistoimia tai erityistä huolellisuutta, vuokranantajan ja vuokralaisen olisi hyvä sopia nimenomaisesti esineen hoidosta. Jos hoidosta on tällä tavoin sovittu, on helpompi arvioida onko vuokralainen hoitanut esinettä asianmukaisesti.

Vuokralaisen tulee tarkistaa vuokraesine huolellisesti mahdollisten virheiden varalta. Yleensä vuokranantajan tulee varata tilaisuus tulevalle vuokralaiselle tarkastaa esineen kunto ennen vuokrasopimuksen solmimista. Vuokralainen voi menettää oikeutensa vedota virheeseen, mikäli hän on laiminlyönyt ennakkotarkastuksen, jossa virhe olisi paljastunut. Pitkäkestoisissa sopimuksissa myös laiminlyönti ilmoittaa vuokranantajalle havaitusta virheestä voi poistaa vuokranantajan vastuun. Jos vuokralainen ei ilmoita virheestä, saatetaan nimittäin katsoa, että hän on vaitiolollaan hyväksynyt esineen kunnon virheellisyydestä huolimatta.

On tavallista, että ennen vuokrasopimuksen solmimista vuokranantaja esittelee vuokrattavan esineen tulevalle vuokralaiselle ja saattaa esittää myös näytekappaleen. Esineen virheellisyyttä arvioitaessa kiinnitetäänkin huomiota erityisesti siihen, millaisen käsityksen vuokranantaja antoi vuokralaiselle esineestä ja sen käyttömahdollisuuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]