Minilex - Lakipuhelin

Vahingonkorvaus ja takautumisoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takautumis- eli regressioikeus tarkoittaa henkilön oikeutta vaatia hyvitystä sellaisesta raha- tai muusta suorituksesta, jonka hän on tehnyt jonkun toisen puolesta. Takautumisoikeus tulee tarpeeseen esimerkiksi yhteisvastuullisessa velkasuhteessa, jos yksi velallinen suorittaa velkaa ylitse oman osuutensa. Takaajalle taas saattaa syntyä takautumisoikeus velkasuhteessa sekä päävelallista että mahdollisia muita takaajia kohtaan. Takautumisoikeudesta säädetään tiettyjen tilanteiden osalta myös vahingonkorvauslaissa. Myös vahingonkorvauksen osalta takautumisoikeuden syntyminen edellyttää sitä, että joku suorittaa vahingonkorvausta joko ylitse oman osuutensa tai kokonaisuudessaan toisen puolesta. Vahingonkorvauslaissa takautumisoikeus mainitaan tilanteissa, jossa on useita yhteisvastuullisia vahingonkorvausvelvollisia sekä tilanteissa, joissa kyseeseen tulee ns. isännänvastuu, kuten työnantajan vastuu työntekijänsä aiheuttamasta vahingosta.

Toimeksiantajalle, kuten kiinteistönmyyjälle, voi syntyä vahingonkorvausvelvollisuus toimeksiannon vastapuolta, kuten kiinteistön ostajaa, kohtaan. Ostajalla on oikeus vaatia myyjältä vahingonkorvausta mm. kiinteistöä koskevan virheen vuoksi. Toimeksiantajan vastapuolella on myös oikeus saada välitysliikkeeltä korvaus vahingosta, jonka välitysliikkeen virheellinen menettely on hänelle aiheuttanut. Kiinteistönvälityksessä takautumisoikeus koskee tilanteita, joissa toimeksiantaja on tahallaan tai huolimattomuudesta antanut välitysliikkeelle virheellisiä tietoja tai jättänyt ilmoittamatta välitysliikkeelle sellaisen tiedossaan olevan seikan, jolla hänen olisi pitänyt käsittää olevan merkitystä vastapuolensa kannalta. Tällöin välitysliikkeellä on oikeus vaatia maksamaansa vahingonkorvausta toimeksiantajalta siinä määrin kuin se katsotaan kohtuulliseksi. Kohtuullisuuden harkinnassa otetaan huomioon toimeksiantajan ja välitysliikkeen huolimattomuuden laatu sekä toimeksiantajan saama etu. Samoin toimeksiantajalla, joka välitysliikkeen suorituksessa olevan virheen johdosta on maksanut korvausta vastapuolelleen, on oikeus vaatia maksamaansa korvausta välitysliikkeeltä siinä määrin kuin välitysliike olisi ollut yksin vastuussa vahingosta, jos sitä olisi vaadittu suoraan heiltä.

Vahingonkorvaustilanteessa mahdollisesti syntyvästä takautumisoikeudesta kannattaa tarvittaessa kysyä lisätietoa lakimieheltä. Esimerkiksi Minilexin ammattitaitoiset lakimiehet osaavat antaa hyödyllisiä asiaan liittyviä neuvoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]