Minilex - Lakipuhelin

Tuotevastuun vahingonkorvausvelvollisuuden edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuotevastuulakia sovelletaan, kun tapahtuu tuotevahinko. Tuotevahinko voi olla esimerkiksi tuotteen sen käyttäjälle aiheuttama vamma ilman, että vahinko aiheutuu tuotteen vääränlaisesta käytöstä.

Tuotevastuulakia sovelletaan silloin, kun tuotteesta aiheutuu vahinkoa henkilölle taikka yksityiseen käyttöön tai kulutukseen tarkoitetulle ja vahinkoa kärsineen pääasiassa sellaiseen tarkoitukseen käyttämälle omaisuudelle. Tuote tarkoittaa lain mukaan irtainta esinettä mutta ei toisen maalla olevaan rakennusta. Myös sähköön sovelletaan tuotetta koskevia säännöksiä. Vaikka tuote olisi liitetty toiseen irtaimeen esineeseen tai kiinteistöön, tuotteesta aiheutuneeseen vahinkoon sovelletaan tuotevastuulakia.

Tuotevastuulain korvausvelvollisuus on kytketty tuotteen turvallisuusodotuksiin. Lain mukaan korvausta on suoritettava vahingosta, joka on johtunut siitä, että tuote ei ole ollut niin turvallinen kuin on ollut aihetta odottaa. Turvallisuusvaatimuksia vahvistettaessa otetaan huomioon muun muassa tuotteen ennakoitavissa oleva käyttö ja sen markkinointi sekä käyttöohjeet.

Kuitenkin vahinkoa kärsineen henkilön tulee näyttää toteen vahinko, tuotteen puutteellinen turvallisuus sekä puutteellisen turvallisuuden ja vahingon välinen syy-yhteys. Esimerkiksi tuotteen virheellinen käyttötapa voi johtaa siihen, ettei tuotevahinkoa ole syntynyt. Vähäinen virheellinen käyttö ei voi aiheuttaa vahingonkorvausvastuun loppumista selvitä tuotevahingoista. Siten tavanomaiset käyttövirheet tulee ottaa huomioon tuotteiden suunnitellussa.

Vahingonkorvausvelvollisia ovat: se, joka on valmistanut tai tuottanut vahinkoesineen, se joka on tuonut tuotteen Euroopan talousalueelle liikkeelle laskettavaksi, se, joka on tuonut tuotteen EFTA-valtiosta Euroopan talousalueelle liikkeelle laskettavaksi, ja se joka on markkinoinut vahinkoa aiheuttanutta tuotetta omanaan, jos tuote on varustettu esimerkiksi hänen nimellään. Mikäli tuotteen valmistajaa tai tuottajaa ei tuotteesta käy ilmi, voi jokainen tuotteen liikkeelle laskenut joutua vastaamaan samalla tavoin kuin tuotteen valmistaja, jos edellytyksen täyttyvät.

Korvausvelvollisuudesta voi välttyä tietyin joissakin tapauksissa. Vahingonkorvausvelvollisuutta ei ole esimerkiksi, jos tuotteen puutteellinen turvallisuus on seurausta siitä, että tuotteen on oltava nimenomaisesti viranomaisen antamien pakottavien määräysten mukainen.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]