Minilex - Lakipuhelin

Testamentin riitauttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin riitauttaminen tapahtuu tyypillisesti siten, että perillinen nostaa testamentin moitekanteen ja vaatii testamentin julistamista pätemättömäksi jollakin laissa yksilöidyllä moiteperusteella. Testamentin moitekanne on nostettava kuudessa kuukaudessa testamentin todisteellisesta tiedoksiannosta. Testamentin voi riitauttaa kuitenkin myös muilla perusteilla kuin laissa säädetyillä moiteperusteilla.

Testamentin tulkintakanne on kanne, jolla vaaditaan, että testamenttia on tulkittava kantajan vaatimalla tavalla. Testamentin tulkintakanteella pyritään selvittämään testamentin oikea sisältö. Tulkintakanteen voi nostaa jokainen, jonka etua asia koskee, jos testamentin sisältö on epäselvä. Testamentin tulkintakannetta ei ole sidottu määräaikaan, mutta kanne on kuitenkin nostettava kohtuullisen ajan kuluessa, sillä passiivisuus katkaisee oikeuden kanteen nostamiseen.

Testamentin peruuttamiskanne on puolestaan kanne, jolla vaaditaan vahvistettavaksi, että testamenttia ei ole enää olemassa. Kysymys on siis kanteesta, jonka sisältönä on väite siitä, että perittävä on peruuttanut testamenttinsa. Kanteen johdosta testamentti voidaan julistaa peruutetuksi siltä osin kuin se estää kantajaa saamasta perintöosuuttaan. Perillinen voi nostaa testamentin peruutuskanteen määräajasta riippumatta. Perillinen voi nostaa kanteen myös sillä perusteella, että testamenttia ei ole tehty ollenkaan. Tällöin puhutaan ineksistenssikanteesta. Tällaisen kanteen lopputulos vaikuttaa kaikkien perillisten hyväksi, vaikka he eivät olisi kanteeseen yhtyneetkään. Ineksistenssikanne ei ole määräaikaan sidottu.

Omistajakanteesta puhutaan silloin, kun testamenttikanne sisältää väitteen, että testamentin tekijällä ei ole ollut valtaa määrätä tietystä omaisuudesta testamentilla. Tällaisella kanteella kantaja siis väittää, että testamentti koskee hänelle tai jollekin muulle kuuluvaa omaisuutta. Kanteen nostamiselle ei ole säädetty määräaikaa.

 

Yhteenveto

  • Moitekanteen on oltava nostettu kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksiannosta.
  • Testamentin voi riitauttaa myös muilla perusteilla kuin laissa yksilöidyillä moiteperusteilla.
  • Testamentin tulkintakanne puolestaan pyrkii selvittämään testamentin oikean sisällön, ja sen voi nostaa, jos testamentin sisältö on epäselvä.
  • Testamentin peruuttamiskanteella vaaditaan testamentin vahvistamista peruutetuksi tai olemattomaksi.

 

Summary in English

  • The complaint must be filed within six months from the notification of the will.
  • The will can be complained on, on grounds other than those specified in the law.
  • The claim for interpretation of the will seeks to clarify the true content of the will and can be filed if the content of the will is unclear.
  • The claim for revocation of the will seeks to have the will declared revoked or non-existent.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin voi nostaa testamentin tulkintakanteen?

Testamentin tulkintakanne voidaan nostaa, kun testamentin sisältö on epäselvä. Sille ei ole tarkkaa määräaikaa, mutta se on nostettava kohtuullisen ajan kuluessa.

2. Mitä tarkoittaa testamentin peruuttamiskanne?

Testamentin peruuttamiskanne on kanne, jolla vaaditaan vahvistettavaksi, että testamenttia ei ole enää olemassa. Kanteen voi nostaa perillinen määräajasta riippumatta.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]