Minilex - Lakipuhelin

Testamentin kumoaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti on asiakirja, jolla täysi-ikäinen henkilö määrää jäämistöstään eli siitä, miten perintö jaetaan tämän kuoleman jälkeen. Testamentin tehnyt henkilö voi kumota testamenttinsa eli peruuttaa sen elinaikanaan samalla tavalla kuin testamentti perustetaan tai tehdä uuden testamentin, jolloin vanha testamentti on ristiriitaisilta osiltaan tehoton, jos katsotaan perittävän niin tarkoittaneen. Testamentin tekijä ei voi tehokkaasti luopua oikeudestaan peruuttaa testamentti eli lupaus olla peruuttamatta testamenttia ei ole sitova. Testamenttia ei voi peruuttaa toisen puolesta, edes tämän kuoleman jälkeen. Testamentti voidaan kuitenkin julistaa perillisen moitteen myötä tietyissä tilanteissa pätemättömäksi.

Testamentin tekijä voi siis peruuttaa elinaikanaan aiemmin tekemänsä testamentin laatimalla peruutuksesta asiakirjan kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Todistajien tulee todistaa testamentin peruuttajan peruutustahto allekirjoituksillaan. Samoin toimitaan uutta testamenttia tehdessä, jolloin sekä vanha että uusi testamentti ovat voimassa, ellei samassa määrätä että vanha testamentti peruutetaan osittain tai kokonaan. Jos kuitenkin niiden määräykset ovat ristiriidassa keskenään, lähtökohtaisesti katsotaan, että ensin laadittu testamentti on niiltä osin tehoton ellei testamentin tekijä ole toisin määrännyt tai tarkoittanut.

Jos puolisot ovat tehneet keskinäisen testamentin, toinen heistä ei voi sitä peruuttaa yksin, jos sen peruuttaminen on ilmeisesti vastoin molemminpuolisen määräyksen olennaisia edellytyksiä. Jos kuitenkin puoliso tästä kiellosta huolimatta toimii edellytysten vastaisesti, hän menettää testamenttiin perustuvan oikeutensa.

Testamentin tekijän kuoleman jälkeen testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi perillisen moitteesta, jos testamentin tekijä ei ole ollut lain mukaisesti kelpoinen tekemään testamenttia tai jos testamanttia ei ole tehty lain säännösten mukaisesti. Lisäksi se voidaan julistaa pätemättömäksi, jos sen tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai muu sieluntoiminnan häiriö tai jos testamentin tekijä on joko pakotettu tekemään testamentti tai hänet on siihen taivuteltu käyttämällä hyväksi esimerkiksi hänen riippuvaista asemaansa tai ymmärtämättömyyttään. 

 

Yhteenveto

  • Keskinäisen testamentin peruuttaminen vaatii molempien puolisoiden suostumuksen, ellei peruuttaminen ole ilmeisesti vastoin molemminpuolisen sopimuksen ehtoja.
  • Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi, jos sen tekijä ei ollut kelpoinen tekemään testamenttia tai jos testamentti on tehty epäasianmukaisesti.
  • Testamentti voi myös olla pätemätön, jos sen tekemiseen vaikutti mielisairaus, tylsämielisyys, pakottaminen tai hyväksikäyttö.

 

Summary in English

  • Revoking a mutual will requires the consent of both spouses unless the revocation is evidently contrary to the terms of the mutual agreement.
  • A will can be declared invalid if the testator was not qualified to make a will or if the will was made improperly.
  • A will can also be invalid if its creation was influenced by mental illness, mental incapacity, coercion, or exploitation.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]