Minilex - Lakipuhelin

Takaus ja todistajat


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Takaus on sitoumus, jossa sitoumuksen antaja eli takaaja ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön eli velallisen velvoitteesta. Sitä velkaa, josta sitoumus on annettu, kutsutaan päävelaksi. Takauksesta säädetään laissa takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta eli niin sanotussa takauslaissa. Takaus on vapaamuotoinen oikeustoimi. Se tarkoittaa sitä, että takauksen syntymiselle tai tekemiselle ei ole asetettu minkäänlaisia muotovaatimuksia, vaan se syntyy yksinomaan velallisen, velkojan ja takaajan välisenä sopimuksena. Muotovapaus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että takaus voi syntyä suullisellakin sopimuksella, eikä takauksen syntymiseen tarvita todistajia.

Yleensä takaussitoumus tehdään kuitenkin kirjallisesti, koska silloin on jälkikäteen helpompi saada luotettava tieto takaussitoumuksen sisällöstä. Todistajia ei takauksen syntymiseen tarvita, joten takaussitoumus on pätevä ilman todistajiakin. Todistajia on kuitenkin mahdollista käyttää. Tällöin on hyvä merkitä takaussitoumukseen todistajien allekirjoitukset sekä niiden päiväykset.

Lisätietoa takaukseen liittyvistä asioista sekä takaussitoumuksen syntymisestä saat lukemalla muita Minilex-artikkeleita tai ottamalla yhteyden lakimieheen, joka kertoo Sinulle mielellään lisää takauksesta.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »