Minilex - Lakipuhelin

Ensisijainen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ensisijainen eli omavelkainen takaus

Takaus on oikeudellinen kolmikantasuhde, jossa osapuolina ovat velkoja, velallinen sekä takaaja. Ensisijainen takaus, eli omavelkainen takaus, on määritelty takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta annetussa laissa ("takauslaki"). Omavelkainen takaus tarkoittaa takuuta, jonka mukaan takaaja vastaa päävelasta samalla tavoin kuin itse velallinen henkilökohtaisesti. Takaaja sitoutuu takaussopimuksella suorittamaan velan, ja omavelkainen takaus tarkoittaa, että heti kun takauksen turvaama velka erääntyy, velkoja voi vaatia suoritusta suoraan takaajalta. On tärkeää huomata, että omavelkaisessa takauksessa velkojan saatava takaajalta erääntyy samanaikaisesti päävelan kanssa, vaikka varsinaisella velallisella olisi maksukykyä.

Miten ensisijainen ja toissijainen takaus eroavat toisistaan?

Ensisijainen takaus eroaa toissijaisesta takauksesta siten, että toissijaiselta takaajalta voidaan vaatia suoritusta vasta silloin, kun alkuperäinen velallinen on todettu maksukyvyttömäksi. Ensisijaisessa takauksessa velkojalla on oikeus valita, vaatiiko hän suoritusta takaajalta vai alkuperäiseltä velalliselta.

Esimerkki ensisijaisesta takauksesta: Henkilö A hankkii lainaa ostaakseen kalliin tuotteen, ja pankki vaatii vakuuksia varmistaakseen maksukyvyn. A pyytää vanhempaansa B:tä antamaan omavelkaisen takauksen. Takaussopimuksessa erikseen todetaan, että kyseessä on ensisijainen takaus. Näin ollen B vastaa A:n lainasta kuin omastaan, ja velkoja (pankki) voi vaatia suoritusta sekä A:lta että B:ltä.

Esimerkki toissijaisesta takauksesta: Henkilö A hankkii lainaa samasta syystä, ja B antaa takauksen ilman erityisiä ehtoja. Tämä tarkoittaa toissijaista takuutta. B vastaa A:n lainasta vasta, kun A todetaan maksukyvyttömäksi. Velkoja (pankki) vaatii suoritusta ensisijaisesti alkuperäiseltä velalliselta, ja vasta sen epäonnistuessa voi se periä velkaa toissijaiselta velalliselta, B:ltä.

Omavelkainen takaus on takaajan kannalta riskialtis, mutta takauslain säännökset rajoittavat takaajan vastuuta epäselvissä tilanteissa. Jollei takauksesta ole sovittu omavelkaisena tai takauksen ehdoista muuten, se katsotaan toissijaiseksi takaukseksi. Takauksen osapuolten on selkeästi ilmaistava takaussitoumuksessa, jos he aikovat perustaa omavelkaisen takauksen. Tämä johtuu takauslain pykälästä, joka vaatii selvän ilmaisun omavelkaisuudesta. Omavelkainen takaus on velkojalle edullinen, ja siksi velkojat pyrkivät yleensä saamaan takaussitoumuksen omavelkaisena.

 

 

Varoitukset

- Jos on epäselvyyttä siitä, onko takaaja sitoutunut ensijaiseen takaukseen, takausta pidetään toissijaisena takauksena

- Ensisijainen takaus on takauksen ankarin muoto

- Ensisijaisen takauksen antajasta tulee samalla tavalla velallinen kuin alkuperäisestä velallisesta

- Velkoja voi periä velan ensisijaisen takauksen antajalta, huolimatta siitä, onko alkuperäisellä velallisella maksukykyä vai ei

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]