Minilex - Lakipuhelin

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja syyteoikeuden vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyteoikeuden vanhentuminen tarkoittaa sitä, että tekijää vastaan ei voida enää rikoksesta kuluneen pitkän ajan vuoksi nostaa syytettä, eikä hän voi tulla tuomituksi tekemästään rikoksesta. Lapsiin kohdistuvissa seksuaalisen hyväksikäytön tapauksissa ja muissa lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa noudatetaan kuitenkin erityisiä syyteoikeuden vanhentumisaikoja. Tämä on katsottu tarpeelliseksi siksi, että usein teon uhri ymmärtää teon merkityksen tai on kykenevä rikosilmoituksen tekemiseen vasta huomattavan kauan teon tapahtumisen jälkeen. Ei ole lainkaan tavatonta, että lapsena seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutunut rikoksen uhri kykenee rikosilmoituksen tekemiseen vasta aikuisiällä.

Syyteoikeus lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä ja törkeässä lapsen seksuaalisessa hyväksikäytössä vanhentuu aikaisintaan silloin, kun asianomistaja, eli uhri, täyttää 28 vuotta. Tämä ikäraja koskee myös 18 vuotta nuorempaan henkilöön kohdistunutta raiskausta, törkeää raiskausta, pakottamista sukupuoliyhteyteen, seksuaalista hyväksikäyttöä, pakottamista seksuaalisen tekoon, paritusta, törkeää paritusta, ihmiskauppaa ja törkeää ihmiskauppaa. Kuitenkin jos kyseessä on lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin, syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan asianomistajan täyttäessä 23 vuotta.

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tapauksissa syyteoikeuden vanhentumista sovelletaan aina siten, että syyteoikeuden vanhentuminen voi tapahtua aikaisintaan rikoksen kohteen ollessa säädetyn mukaisessa iässä, eli hänen ollessaan 28 tai 23 vuotta. Jos yleisten rikosoikeudellisten vanhentumissääntöjen mukaisesti laskettu vanhentumisaika on tätä ajankohtaa myöhäisempi, sovelletaan syyteoikeuden vanhentumiseen tätä myöhäisempää ajankohtaa. Yleinen rikosoikeudellinen vanhentumisaika riippuu rikoksesta säädetystä enimmäisrangaistuksesta ja siitä, milloin rikos on tehty. Siten lapseen kohdistunut hyväksikäyttö ei kaikissa tapauksissa vanhene vielä rikoksen uhrin ollessa yli 28 tai 23 vuotias, vaan syyteoikeus voi olla tätäkin pidempi. Tällä voi olla merkitystä esimerkiksi silloin, kun tekosarja on ollut pitkäaikainen. Rikoksen katsotaan päättyneen silloin kun tekosarja on päättynyt, mistä puolestaan seuraa se, että myös yleinen vanhentumisaika alkaa kulua vasta tekosarjan päättymisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]