Minilex - Lakipuhelin

Seksuaalinen hyväksikäyttö vankilassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Seksuaaliseksi hyväksikäytöksi katsotaan teko, jolla toinen taivutetaan henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan tekoon omaa asemaa hyödyntämällä. Yhtenä rikoslain kohtana seksuaalisessa hyväksikäytössä on alle 18-vuotiaaseen kohdistuva, koulu- tai muussa laitosolosuhteissa tapahtuva seksuaalinen hyväksikäyttö. Tältä osin tilanne on selkeä: nuorisorangaistusta tai muuten alaikäisenä vankilassa olevaan henkilöön kohdistuvaa seksuaalista hyväksikäyttöä pidetään siis rikoksena tältä osin.

Aikuisen osalta samaisessa rikoslain kohdassa on säännös, jossa henkilö, joka on hoidettavana sairaalassa tai muussa laitoksessa ja jonka kyky puolustaa itseään on olennaisesti heikentynyt, tulee seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Eli vangittuna sairaalahoidossa ollessaan tilanne on selkeä. Muiden laitosten osalta voitaisiin kohteena ajatella vankilaa, mutta käytännössä henkilö ei ole hoidossa siellä. Vanginvartijan voi helposti nähdä auktoriteettina vankilassa, joka voisi käyttää asemaansa. Myös vankina oleminen on heikkoudentila, jonka vuoksi henkilön kyky puolustautua on olennaisesti heikentynyt. Puolustautuminen ei aina tarkoita vain fyysistä puolustautumista, vaan myös henkinen puolustautuminen on katsottava mukaan tahdonmuodostuksen ja -ilmaisukyvyn osalta.

Tältä osin voidaan katsoa, että seksuaalinen hyväksikäyttö ei välttämättä voi kohdistua vankiin, varsinkaan vankien välillä. Sen sijaan raiskaus -rikoksena tai pakottaminen seksuaaliseen tekoon saattaisi tulla kyseeseen, mikäli tilanne etenee niin pitkälle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]