Minilex - Lakipuhelin

Hoitotahto on potilaan tahto omasta hoidostaan


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Hoitotahto tarkoittaa potilaan tahdonilmaisua siitä, miten häntä tulee hoitaa. Hoitotahto tehdään niitä tulevia tilanteita varten, joissa potilas ei enää voi ilmaista itseään – esimerkiksi tajuttomuuden vuoksi. Hoitotahto tukee potilaan itsemääräämisoikeutta; toisinaan sitä nimitetään hoitotestamentiksi. Tämä artikkeli kertoo mm. hoitotahdon tyypillisestä sisällöstä, merkityksestä ja muodosta.

Hoitotahdossa voi esittää monenlaisia hoitoa koskevia määräyksiä. Usein siinä kielletään tietyt hoitotoimenpiteet, joilla esimerkiksi pitkitetään kohta kuolevan potilaan elämää. Usein siinä myös määrätään, kuka potilaan omaisista tekee tärkeimmät päätökset sitten, kun potilas ei enää itse kykene siihen.

Hoitotahto on terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja omaisia sitova. Tästä voidaan poiketa vain, jos perusteltua syytä epäillä, että hoitotahto ei ole pätevä tai vakaa. Kyse on siis tapauksista, joissa potilas ei ole ollut järjissään hoitotahtoa tehdessään tai ei ole riittävästi ymmärtänyt, millaiseksi hänen terveydentilansa tulee muuttumaan. Hoitotahtoa siis voidaan tulkita, mutta lähtökohtaisesti potilasta tulee kunnioittaa; jos hän on aiemmin vakaasti kieltänyt tietyn kiireellisen hoidon, sitä ei antaa hänen ollessaan tajuttomana.

Hoitotahto on vapaamuotoinen toimi. Se voidaan antaa suullisesti, jolloin lääkärin tms. ammattihenkilön tulisi kirjata se potilasasiakirjoihin. Varminta kuitenkin on, että potilas antaa hoitotahdon kirjallisesti. Potilas voi myöhemmin, asian vielä ymmärtäessään, perua hoitotahtonsa tai muuttaa sitä.

Hoitotahdolla potilas voi määrätä, miten häntä hoidetaan sitten, kun hän ei enää itse ymmärrä asiaa. Se auttaa yksilöllistä ja arvokasta loppua. Jos potilas vakaasti kieltää tietyn hoidon, sitä ei anneta hänelle. (Nykyäänhän voidaan pitää teknisesti elossa erittäinkin toimintakyvytöntä ihmistä, mutta se voi olla hänelle kivuliasta ja alentavaa.) Hoitotahdolle ei ole määrämuotoa, mutta käytännössä se kannattaa tehdä kirjallisesti.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa