Minilex - Lakipuhelin

Hallintaoikeuden ikäkerroin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintöveroa on suoritettava perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta, jos perinnönjättäjä taikka perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa. Tämän pääsäännön mukaan omistusoikeuden saajaa verotetaan perinnöstä tai lahjasta silloinkin, kun kyseisen omaisuuden hallintaoikeus jää tai siirtyy toiselle henkilölle. Testamentilla voidaankin luovuttaa myös pelkkä hallintaoikeus omaisuuteen, jolloin puhutaan hallintaoikeustestamentista. Lisäksi perintö- ja testamenttioikeuden kautta tapaus voi tulla sovellettavaksi silloin, kun leski vetoaa oikeuteensa pitää kotina käytetty asunto hallinnassaan.

Verovelvolliselle tulevan omaisuuden arvosta vähennetään sellaisen velvoitteen arvo, jonka perusteella verovelvollisen tulee antaa toisen henkilön vastikkeetta käyttää jollakin tavoin hyväkseen saamaansa omaisuutta. Perintöveroa maksetaan siis omaisuuden käyvästä arvosta, josta on vähennetty hallintaoikeuden arvo. Lainkohdassa tarkoitettuja velvoitteita ovat esimerkiksi testamentilla perustettu hallintaoikeus. Hallintaoikeusvähennyksen määrä lasketaan erilailla elinikäiselle ja määräaikaiselle hallintaoikeudelle.

Perintö- ja lahjaverolain mukaan verovelvollisen jäljellä olevaksi eliniäksi tarkoitetun hallintaoikeuden arvo lasketaan kertomalla edusta saatavan vuositulon määrä etuun oikeutetun henkilön iän mukaan määräytyvällä kertoimella. Kertoimet on säädetty laissa verovelvollisen ikäluokan perusteella. Esimerkiksi alle 44-vuotiailla kerroinluku on 12, 64-89-vuotiailla 8 ja yli 92-vuotiailla 2.

Määräaikainen hallintaoikeus arvostetaan siihen pääoma-arvoon, joka sillä on verovelvollisuuden alkaessa laskettuna etuuden voimassaoloajasta jäljellä olevien täysien vuosien luvun ja 8 prosentin korkokannan mukaan. Vuosituotto kerrotaan siis niin monella kalenterivuodella kuin hallintaoikeus on voimassa ja etuus pääomitetaan nykyarvoon 8 % koron mukaisesti. Jos määräajaksi tulevan hallintaoikeuden kerroin olisi suurempi kuin elinikäisen hallintaoikeuden, käytetään kuitenkin iän mukaan määräytyvää kerrointa.

Esimerkki: A luovuttaa testamentilla tyttärelleen C:lle vapaa-ajan asunnon, jonka arvo on 300 000 euroa, mutta pidättää hallintaoikeuden puolisolleen B:lle. B on 75-vuotias (ikäkerroin 6). Vapaa-ajan asunnosta hallintaoikeuden arvo lasketaan käyttämällä laskennallista vuosituottoa. Hallintaoikeuden arvo lasketaan seuraavasti; ikäkerroin 6 x tuottokerroin 3 % x käypä arvo 300 000 = 54 000. Tämän jälkeen hallintaoikeuden arvo vähennetään käyvästä arvosta, jolloin saadaan verotettava määrä eli 300 000 – 54 000 = 246 000 euroa. C:n tulee maksaa perintöveroa siis tästä summasta.

Apua hallintaoikeusvähennyksen laskemiseen saat soittamalla lakipuhelimeen tai jättämällä kysymyksesi Minilexin sivuille. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]