Minilex - Lakipuhelin

KKO:2006:31 Rikosilmoitus siviilipalvelusrikoksesta

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

  • Siviilipalvelusrikos
    Rikosilmoitus

A:lle vaadittiin tuomiota siviilipalvelusrikoksesta, koska hän oli lopettanut siviilipalveluksen ja ilmoittanut kieltäytyvänsä siitä. Palvelusaika jäi 280 vuorokautta vajaaksi. A:n mukaan rikosilmoituksen tehnyt tukipalvelukeskuksen henkilöasiainhoitaja ei ollut sellaisessa asemassa, että olisi voinut tehdä kyseisen rikosilmoituksen. 

Käräjäoikeuden mukaan rikosilmoituksen tehneellä oli lähtökohtaisesti oikeus sen tekemiseen. A tuomittiin siviilipalvelusrikoksesta vankeuteen. Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion. 

Lain mukaan rikosilmoituksen siviilipalvelusrikoksesta voi tehdä siviilipalveluskeskus tai palveluspaikka. Korkein oikeus totesi tukipalvelukeskuksen olevan sellainen palveluspaikka, jota siviilipalvelulaissa tarkoitetaan. Lain mukaan muun muassa palvelustehtävien ja kurinpitorangaistuksen määrääminen kuuluu palveluspaikan päällikölle tai siviilipalvelusasioista vastaamaan määrätylle. Korkein oikeus päätyi siihen, että tämä henkilö voi päättää myös rikosilmoituksen tekemisestä.

Tässä tapauksessa rikosilmoituksen tekijä oli tukipalvelukeskuksen henkilöstöasiainhoitaja, joka on toiminut siviilipalvelusmiesten esimiehenä. Hänellä on siten ollut kelpoisuus tehdä rikosilmoitus. 

 

Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden ratkaisua. 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa