Minilex - Lakipuhelin

Keskinäisten testamenttien tulkinta - KKO:2005:6

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Testamentti
    Testamentin tulkinta
    Perintö
    Pesänselvittäjä

Puolisot olivat tehneet keskinäiset testamentit siten, että kun toinen kuolee, saa toinen puolisoista koko omaisuuden omistusoikeuksineen loppuelämäkseen. Testamentteihin oli kuitenkin tehty toissijaismääräys, jonka mukaan lesken kuoltua, oli lesken saama testamentattu omaisuus menevä muulle, kuin lesken perillisille. Leski oli tapauksessa tehnyt uuden testamentin, jolla hän oli koko omaisuutensa jättänyt omille läheisilleen. Tapausta käsitteli Espoon käräjäoikeus, Helsingin hovioikeus ja Korkein oikeus.

Mies oli laatinut oman testamenttinsa siten, että hänen kuoltuaan vaimo saa kaiken omaisuuden. Ja kun vaimo kuolee, on mieheltä jäänyt omaisuus menevä miehen sisarelle ja hänen tyttärelleen. Leski oli miehensä kuoltua myynyt kaiken saamansa omaisuuden ja sijoittanut varat obligaatioihin, joilla oli moninkertaistanut varallisuuden. Leski oli myös muuttanut omaa testamenttiaan, jolla oli jättänyt kaiken varallisuutensa kuollessaan läheisilleen. Käräjäoikeus tuli siihen tulokseen, että lesken saatua omistusoikeus, oli hän kykenevä tekemään omaisuudella mitä vaan. Omistusoikeuden myötä lesken myytyä miehensä omaisuus, ei miehellä ollut enää testamenttinsa mukaista omaisuutta, jonka seurauksena miehen toissijaismääräyksellä ei ollut enää tehoa lesken kuoltua. Tuomiona käräjäoikeus katsoi, että pesän vaurastuminen on lesken eduksi nähtävissä, ja täten lesken testamentti ohitti kuolleen miehen toissijaismääräyksen nojalla saavat henkilöt.

Hovioikeus totesi, että kanne oli ennenaikainen, koska se oli nostettu ennen kuin kuolinpesissä oli suoritettu jako. Oli pesänjakajan tehtävä suorittaa jako, ja vasta tällöin olisi voitu nostaa kanne tuomioistuimeen käsiteltäväksi. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion.

Korkein oikeus katsoi asiakseen ratkaista asian henkilön, joka olisi saanut suurimman summan, valituksesta, eikä palauttaa asiaa hovioikeuden käsiteltäväksi asian viivytyksen välttämiseksi. Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan siten, että puolisot eivät olleet testamentin ohella joutuneet avio-oikeuden nojalla luovuttamaan omaisuutta toisilleen, joten omaisuus on siirtynyt leskelle testamentin mukaisesti omistusoikeudella. Testamentin toissijaismääräys katsottiin tehottomaksi siitä syystä, että miehen omaisuutta ei ollut enää perukirjan muodossa jäljellä. Tämän perusteella lesken tekemä uusi testamentti oli sovellettavissa ja asia tämän myötä jätettiin käräjäoikeuden tuomion varaan.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]