Minilex - Lakipuhelin

Avustajan palkkion määräytyminen - KKO:2003:65

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeusapu
    Avustajan palkkio

Tapauksessa oli kyse valtion varoista maksettavan avustajan palkkion määräytymisestä, kun oikeusapu oli myönnetty oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuuteen.

Turun oikeusaputoimisto oli määrännyt S:lle oikeusapua ilman omavastuuosuutta ja määräsi tälle avustajaksi asianajaja E:n. S:n vastapuoli valitti tästä päätöksestä. Korkein oikeus katsoi, että lain mukaan avustajan lasku tai selvitys oikeudenkäyntikuluista arvioidaan yleisten oikeudenkäyntikulusäännösten perusteella ja valtion varoista avustajalle suoritettava korvaus määrätään vakuutusyhtiön päätöksen mukaisesti.

Korkein oikeus katsoi, ettei E:n arvioidun kohtuullisen palkkion mukaan laskien laskun määrä olisi kaikkiaan noussut vakuutusyhtiön suorittamaa määrää suuremmaksi. Näin ollen E:lle ei jäänyt hovioikeuden osalta enää oikeusapuna maksettavaksi vakuutuksen omavastuuosuutta.

Ratkaisussa pohdittiin siis yksinkertaistettuna sitä, tuliko S:n vastapuolen enää suorittaa omavastuuosuuden E:n kuluista. Tapaus on hyvä esimerkki siitä, miten lain säännöksistä voidaan poiketa, kun kokonaisarvostelussa otetaan huomioon kaikki olosuhteet.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa