- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Viranomaiset tekevät paljon muutakin kuin pelkästään hallintopäätöksiä. Viranomaisten tehtäviin kuuluu myös konkreettista toimintaa, esimerkiksi koulutuksen tai terveydenhuollon järjestämistä. Viranomaisen käytännön toimintaa kutsutaan siis tosiasialliseksi hallintotoiminnaksi.
Passiivisuutta ilmenee viranomaisten keskuudessa myös tosiasiallisessa hallintotoiminnassa. Voi olla niin, ettei viranomainen ryhdy ollenkaan toimenpiteeseen, joka tälle kuuluisi. Viranomainen siis saattaa laiminlyödä jonkin tehtävänsä hoitamisen. Viranomainen saattaa myös hoitaa tehtäväänsä liian myöhään. Lainsäädäntö sisältää jonkin verran määräaikoja, joiden puitteissa viranomaisten tulee toimia. Eräs esimerkki on hoitotakuu, joka määrittelee hoitoon pääsylle tietyt ajat. Hoitotakuun määräämien aikojen puitteissa sairaaloiden ja terveyskeskusten on kyettävä toimimaan.
Tosiasiallisessa hallintotoiminnassa ei kuitenkaan synny valituskelpoisia asiaratkaisun sisältäviä lopullisia päätöksiä. Ei siis synny päätöstä, johon voisi hakea muutosta. Viranomaisen passiivisuudesta voi kuitenkin kannella ylimmille laillisuudenvalvojille, valtioneuvoston oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.