Minilex - Lakipuhelin

Viranomaisen passiivisuus tosiasiallisessa hallintotoiminnassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Viranomaiset tekevät paljon muutakin kuin pelkästään hallintopäätöksiä. Viranomaisten tehtäviin kuuluu myös konkreettista toimintaa, esimerkiksi koulutuksen tai terveydenhuollon järjestämistä. Viranomaisen käytännön toimintaa kutsutaan siis tosiasialliseksi hallintotoiminnaksi.

Passiivisuutta ilmenee viranomaisten keskuudessa myös tosiasiallisessa hallintotoiminnassa. Voi olla niin, ettei viranomainen ryhdy ollenkaan toimenpiteeseen, joka tälle kuuluisi. Viranomainen siis saattaa laiminlyödä jonkin tehtävänsä hoitamisen. Viranomainen saattaa myös hoitaa tehtäväänsä liian myöhään. Lainsäädäntö sisältää jonkin verran määräaikoja, joiden puitteissa viranomaisten tulee toimia. Eräs esimerkki on hoitotakuu, joka määrittelee hoitoon pääsylle tietyt ajat. Hoitotakuun määräämien aikojen puitteissa sairaaloiden ja terveyskeskusten on kyettävä toimimaan.

Tosiasiallisessa hallintotoiminnassa ei kuitenkaan synny valituskelpoisia asiaratkaisun sisältäviä lopullisia päätöksiä. Ei siis synny päätöstä, johon voisi hakea muutosta. Viranomaisen passiivisuudesta voi kuitenkin kannella ylimmille laillisuudenvalvojille, valtioneuvoston oikeuskanslerille ja eduskunnan oikeusasiamiehelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa