Minilex - Lakipuhelin

Työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perusoikeudet kattavat kaikki tilanteet Suomen alueella, myös työelämässä. Koska ammatillinen järjestäytymisvapaus on yksi perusoikeuksista, jokainen saa päättää kuulumisestaan työntekijäjärjestöihin. Ketään ei saa pakottaa kuulumaan ammatilliseen eikä poliittiseen yhdistykseen. 

Työnantaja, tämän edustaja tai työntekijä ei saa estää sitä, että työntekijä perustaa luvallisen ammatillisen tai poliittisen yhdistyksen. Työntekijällä on myös oikeus liittyä tai kuulua yhdistykseen tai toimia siinä. Työntekijät tai heidän ammattijärjestönsä asettavat tai valitsevat työpaikalle luottamusmiehen, luottamusvaltuutetun, työsuojeluvaltuutetun tai henkilöstön edustajan konserniyhteistyössä, jolloin työnantaja ei saa estää tätä.

Työnantaja tai tämän edustaja tai työntekijä, joka toimii kyseisten kieltojen vastaisesti, syyllistyy työntekijöiden järjestäytymisvapauden loukkaamiseen. Tämä tarkoittaa, että myös toinen työntekijä voi syyllistyä järjestäytymisvapauden loukkaamiseen pakottamalla toista liittymään ammattiyhdistykseen, tai vaatimaan toista eroamaan tällaisesta.

Rangaistuksena tästä rikoksesta voidaan tuomita sakkoon. Myös kyseisen rikoksen yritys on rangaistava. Yritykseksi katsotaan tässä tapauksessa sellainen toiminta, jolloin pääteko ei ole toteutunut. Esimerkiksi työntekijää on painostettu eroamaan ammattiyhdistyksestä, jolloin hänen järjestäytymisvapautta on loukattu yrityksellä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa