Minilex - Lakipuhelin

Törkeä rikos ihmisyyttä vastaan kohdistuu suureen ihmismäärään

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikos ihmisyyttä vastaan tehdään osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä. Tällaisen hyökkäyksen aikana on tärkeää säilyttää väestöä kohtaan inhimillisyys, jonka takia rikoslakiimme on säädetty äärimmäiset inhimillisyyden rajat. Siviiliväestöön kohdistuvia hyökkäyksiä katsotaan jo itsessään vakavana rikoksena, jolloin niiden törkeä tekomuoto on erittäin ankarasti rangaistava.

Rikokseksi ihmisyyttä vastaan katsotaan hyökkäyksen aikana tapahtuva siviiliväestön surmaus, orjuutus, seksuaalirikokset, vainoaminen ja muut äärimmäiset ihmisyyttä loukkaavat teot. Mikäli tällainen teko kohdistuu sen lisäksi suureen ihmismäärään, tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla taikka rikos tehdään erittäin suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti, voidaan teko katsoa törkeäksi ihmisyyttä vastaan tehdyksi rikokseksi, mikäli tekoa arvostellaan kokonaisuutenakin törkeänä.

Erittäin suunnitelmallinen ja järjestelmällinen ihmisyyttä vastaan tehty rikos kertoo tekijän vakaasta aikeesta ja halusta toteuttaa rikos, joka kääntää teon törkeämmäksi kuin rikoksen tavallinen tekomuoto. Myös suureen määrään ihmisiä, tai raakana pidettävä teko nähdään selkeäksi tarkoitukseksi ihmisyyden vastaiseen toimintaan.

Törkeästä rikoksesta ihmisyyttä vastaan tuomitaan vähintään 8 vuotta vankeutta tai elinkautinen vankeusrangaistus. Mikäli teko on jäänyt yrityksen asteelle, on siitä silti rangaistava.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa