- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Suomen rikoslaki kieltää sotarikoksen, joka on määritelty kansainvälisessä laissa. Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälistä lakia kuten Geneven sopimuksia ja niiden lisäpöytäkirjoja, sekä tiettyjä ihmisoikeuksia suojaavia asiakirjoja. Suomi on myös sitoutunut Kansainväliseen rikostuomioistuimeen, jonka toimivaltaan kuuluvat sotarikoksista syyttäminen ja niistä mahdollisesti tuomitseminen.
Sotarikoksella tarkoitetaan kansainvälisessä laissa tiettyjä sodan tai muun aseellisen konfliktin aikana tehtyjä rikoksia. Näiden rikosten kriminalisoinnilla pyritään asettamaan sodankäynnille tiettyjä rajoituksia, sekä suojelemaan siviilejä ja muita heikossa asemassa olevia henkilöitä aseellisen selkkauksen aikana.
Ollakseen sotarikos, teko on tehtävä suojeltua henkilöä kohtaan, ja kyseinen suojelu perustuu kansainvälisen lain asiakirjoihin. Kuten kansainvälisen rikosoikeuden mukaan, Suomen rikoslain mukaan sotarikos on kyseessä, kun joku sodan tai muun kansainvälisen tai valtionsisäisen aseellisen selkkauksen tai miehityksen yhteydessä vastoin Geneven yleissopimuksia tai niiden lisäpöytäkirjoja, jotka suojelevat haavoittuneita, sairaita, sotavankeja sekä siviilihenkilöitä, tai vastoin muita sotaa, aseellisia selkkauksia tai miehitystä koskevia kansainvälisen oikeuden sääntöjä ja tapoja
Koska Suomi on sitoutunut Kansainväliseen Rikostuomioistuimeen, Suomen rikoslain mukaan sotarikoksesta tuomitaan myös sellainen henkilö, joka tekee Kansainvälisen rikostuomioistuimen perussäännössä sotarikokseksi määritellyn muun teon, tai joka muulla tavoin rikkoo Suomea velvoittavan sotaa, aseellista selkkausta tai miehitystä koskevan kansainvälisen sopimuksen määräyksiä tai yleisesti tunnustettuja ja vakiintuneita kansainvälisen oikeuden mukaisia sodan lakeja ja tapoja.
Sotarikoksesta tuomitaan vankeuteen vähintään yhdeksi vuodeksi tai elinkaudeksi, ja myös sen yritys on rangaistava. Rikoksesta on myös törkeä sekä lievä tekomuoto.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.