Minilex - Lakipuhelin

Esimiehen vastuu tekee johtajasta syyllisen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Esimies vastaa alaistensa toimista silloin, kun nämä alaiset ovat hänen valvontavelvollisuutensa piirissä. Eräin edellytyksin esimies voidaan asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen hänen valvontavelvollisuutensa alaisuudessa tehdyistä rikoksista. Esimiehellä tarkoitetaan sotilaallista esimiestä, tai muuta esimiestä, joka voisi tosiasiallisesti määrätä valtion poliittisista tai sotilaallisista toimista ja johtaa niitä. Tämä poissulkee yrityksissä työskentelevät esimiehet ja johtajat, ellei yrityksellä ole tällaista määräysvaltaa.

Mikäli esimies on laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa alaisiaan ja hän tiesi tai olisi pitänyt olosuhteiden perusteella tietää rikoksen tekemisestä tai siihen ryhtymisestä, eikä esimies ryhtynyt häneltä odotettaviin ja kohtuudella vaadittaviin toimiin rikosten täyttymisen ehkäisemiseksi, on esimies rikosoikeudellisessa vastuussa rikoksesta.

Rikoksina, joista esimies voidaan asettaa vastuuseen ovat joukkotuhonta, rikos ihmisyyttä vastaan, sekä sen törkeä muoto, sotarikos, sekä sen lievä ja törkeä muoto, sekä alaisen rikoksen ilmoittamatta jättäminen. Esimies tuomitaan näistä rikoksista samalla tavalla kuin tekijä. Myös yrityksen asteelle jäänyt toiminta kattaa näissä rikoksissa esimiehen vastuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa