Minilex - Lakipuhelin

Sopimuspakko syrjäyttää sopimusvapauden periaatteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimuspakko on poikkeus yleisestä sopimusvapauden periaatteesta. Sopimuspakon ollessa kyseessä osapuolen on tehtävä sopimus tätä haluavan kanssa, joka suostuu tavanomaisiin sopimusehtoihin ja johon ei liity kieltäytymiseen oikeuttavia riskejä. Esimerkkinä tällaisesta riskistä mainittakoon sopimuskumppanin epävarma maksukyky.

Sopimuspakko on yleisesti ottaen sellaisilla tahoilla, jotka tarjoavat perushyödykkeitä, kuten esimerkiksi sähkönjakelua, postipalveluita sekä puhelinoperaattoripalveluita. Sopimuspakko koskee myös yrityksiä, joilla on toimialueellaan monopoli tai siihen rinnasettava asema. 

Sopimuspakon sitomalla osapuolella ei ole irtisanomisvapautta, joka tekisi tyhjäksi tarkoituksen perushyödykkeiden jakelun toteutumisesta. Tätä toisaalta tasapainottaa oikeus varata mahdollisuudet sopimuksen yksipuoliseen muuttamiseen, jotta sopimusvelvoitteet voitaisiin pitää ajantasaisina. Sopimuspakosta ei ole Suomen laissa yleisesti säännelty, mutta erityislainsäädännössä on tiettyjä säännöksiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa