Minilex - Lakipuhelin

Sopimusoikeus ja suullinen sopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimusoikeudellisesta näkökulmasta sekä suullinen että kirjallinen sopimus ovat pätevyydeltään ja sitovuudeltaan samantasoisia. Sopimusvapauteen sisältyy myös muotovapaus, joka antaa sopimusosapuolille mahdollisuuden sopia sopimus sillä tavalla, miten osapuolet keskenään päättävät sopia. Oli sopimuksen muoto mikä tahansa, yleinen periaate siitä, että sopimukset on pidettävä, pätee silti. 

Vaikka suulliset sopimukset ovat yhtä päteviä kuin kirjalliset sopimukset, voi suullista sopimusta olla myöhemmin mahdollisen ristiriitatilanteen kohdatessa vaikeaa todistaa ja sen seurauksena voidaan päätyä tilanteeseen jossa on osapuolten ’’sana sanaa vastaan’’. Mikäli ristiriitatilanne saatetaan tuomioistuimen käsiteltäväksi, käsittely voi olla ongelmallinen koska suullista sopimusta voi olla jopa mahdotonta todentaa, sillä todisteita käydystä sopimuskeskustelusta ei yleensä ole. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi sopimukset olisi aina hyvä tehdä kirjallisessa muodossa. Kirjallisesta sopimuksesta on myöskin jälkeenpäin hyvä tarkastaa, mitä sopimuksen yhteydessä alunperin olikaan sovittu.

On kuitenkin olemassa tiettyjä tilanteita, joissa sopimuksen on oltava kirjallinen. Yksi esimerkki tällaisesta määrämuotoisesta sopimuksesta on kiinteistön kauppakirja, johon liittyy omat muotovaatimuksensa. Kiinteistön kauppa on aina tehtävä kirjallisesti ja myyjän ja ostajan on allekirjoitettava kauppakirja. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava kauppa kaikkien kauppakirjan allekirjoittajie läsnä ollessa.

Voidaankin sanoa, että suulliset sopimukset ovat päteviä ja käyvät erityisen hyvin sellaisiin tilanteisiin, joissa on kyse melko yksinkertaisista toimista ja joihin ei ole sidottu suurta taloudellista riskiä. Kuitenkin sellaisissa tilanteissa, kun kyse on vähänkään suuremmasta tai etenkin jos sopimukseen on sidoksissa vähäistä suurempaa taloudellista painoarvoa, olisi aina suositeltavaa tehdä sopimus kirjallisessa muodossa, josta olisi mahdollista tarkastaa esimerkiksi sopimusehdot jälkeenpäin ja sopimusta voitaisiin tarvittaessa käyttää myös todisteena ristiriitatilanteen uhatessa. 

Mikäli suullinen sopimus tai muut sopimusoikeudelliset kysymykset mietityttävät, asiantuntevat lakimiehemme vastaavat lakipuhelimemme kautta mieltänne askarruttaviin kysymyksiinne.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]