Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen sisällön yksipuolinen muuttaminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Oikeus yksipuoliseen muuttamiseen ratkeaa ensisijaisesti sen mukaan, onko tällaisesta muutosoikeudesta sovittu. Mikäli muutosoikeudesta ei ole sovittu, ei toinen osapuoli voi lähtökohtaisesti omin päin muuttaa sopimusta.

Yksipuolisesta muutosoikeudesta on mahdollista sopia, mutta on mahdollista, että muutosoikeus evätään tuomioistuimessa, mikäli se katsotaan kohtuuttomaksi. Tarkasteltavaksi tulevat tällöin muutoksen olennaisuus koko sopimukseen nähden, eli kuinka laajalti sopimusta saadaan muuttaa, ja lisäksi muuttamisen puolesta puhuvat tosiasialliset syyt.

Painoarvoa saa sekin seikka, onko muuttuviin olosuhteisiin tullut varautua ennalta. Toisin sanoen sopimusehto, joka oikeuttaa yksipuoliseen sopimuksen muuttamiseen, ei saa toimia aikaisempien laiminlyöntien korjausmekanismina.

Yksipuolinen muutosehto voi myös olla vakioehtona yllättävä ja ankara, jolloin sitä on korostettava sopimuksessa, jotta se olisi osapuolia sitova. Tietyissä tapauksissa sopimusosapuolella on lakiin perustuva yksipuolinen muutosoikeus ja eri laeissa säännelläänkin oikeudesta sopimuksen yksipuoliseen muuttamiseen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa