Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen konkludenttinen eli hiljainen muuttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimuksen konkludenttisessa eli hiljaisessa muuttamisessa on kyse sopimuksen sisällön ja muodon välille syntyvästä jännitteestä. Tällöin sopijapuolet sopimuksessa ovat muuttaneet hiljaisesti sopimuksen ehtoja toimintansa perusteella, mutta muodollinen päätös ehtojen muuttamisesta ei ole kirjallisesti olemassa. Tällöin sopijapuolet voivat tulla sidotuksi oikeustoimeen siten käyttäytymiseen perustuvan hiljaisen muuttamisen perusteella samoin kuin he voivat hiljaisella hyväksynnällä luopua jostain oikeudestaan. Hiljainen muuttaminen voi riidattomasti osoittaa osapuolten tarkoituksen sekä hyväksynnän muuttuneisiin sopimuksen ehtoihin. Toisaalta riitatilanteiden yhteydessä hiljaisen hyväksynnän kautta syntynyt sopimuksen muutos voi olla vaikea osoittaa.

Lähtökohtaisesti hiljainen eli konkludenttinen muuttuminen on mahdollista, jos osapuolet toistuvasti tai pitkäaikaisesti toimivat alkuperäistä sopimusta vastoin, ja toinen osapuoli ei esimerkiksi huomioi tätä käytöstä pitkällisen ajan kuluessa ja antaa käytöksen jatkua. Tällöin ajatellaan osapuolten hiljaisesti hyväksyneen muutoksen, jolloin uusi käytäntö ikään kuin korvaa ehdon, jonka vastainen toiminta on tullut hyväksytyksi. Konkludenttinen muuttuminen suojaa osapuolen luottamusta tavanomaiseksi tulleeseen toimimistapaan ja hän on tällöin oikeutettu luottamaan siihen, että uusi toimintatapa on tullut sopimuksen osaksi ilman nimenomaista sopimista. Elinkeinoelämässä käytetään usein sopimusehtoa, missä edellytetään sopimuksen muuttamiseksi kirjallista muotoa. Konkludenttinen muuttuminen ei tällöinkään ole täysin mahdotonta, mutta siihen vetoavan osapuolen näyttökynnys on korkea. Tämän lisäksi myös sopimuksen muutos on hyvin vaikea osoittaa oikeudessa riitatilanteiden yhteydessä ilman kirjallista sopimusta muutoksista. Sopimusasioihin liittyvissä kysymyksissä suosittelemme ottamaan yhteyttä lakipuhelimeemme, jossa kaikkiin kysymyksiin vastaa asiantunteva lakimies.     

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]