Minilex - Lakipuhelin

Siirtokanteella rekisteröinti siirretään oikealle henkilölle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hyödyllisyysmallin suoma yksinoikeus kuuluu vain keksijälle tai sille, jolle keksijä on siirtänyt oikeutensa keksintöön. Käytännössä tilanne ei ole aina näin yksinkertainen, vaan hyödyllisyysmallin rekisteröinnin voi erehdyksessä saada myös joku muu. Joku voi myös tahallaan yrittää hyötyä toisen tekemästä keksinnöstä ja antaa rekisteröintiviranomaiselle valheellisia tietoja. Tällä tavoin rekisteröinti saatetaan myöntää henkilölle, jolla ei siihen ole laillista oikeutta.
Yksinkertaisin ja tehokkain keino korjata tilanne on käyttää siirtokannetta. Siirtokanteen voi nostaa se, jolla on mielestään parempi oikeus hyödyllisyysmallin rekisteröintiin.

Tuomioistuin ratkaisee asian kanteen perusteella. Jos katsotaan, että rekisteröinti on myönnetty väärälle henkilölle, tuomioistuin siirtää hyödyllisyysmallin rekisteröinnin sille, jolla siihen todellisuudessa on laillinen oikeus. Kun rekisteröinti on siirretty, uusi haltija saa kaikki normaalit oikeudet keksintöön, kun taas alkuperäinen haltija joutuu luopumaan oikeuksista ja keksinnön ammattimaisesta käytöstä. Osapuolet voivat toki vapaaehtoisesti sopia käytön jatkumisen ehdoista.

Rekisteröinnin siirtämisestä on kuulutettava Hyödyllisyysmallilehdessä siinä vaiheessa, kun rekisteröinti on siirretty toiselle ja tuomio on saanut lainvoiman, eli kun tuomiosta ei enää saa valittaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa